Την κοινωνική έκρηξη από τις ρυθμίσεις και -κυρίως- τις παρενέργειες από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο εγκρίνει απόψε το υπουργικό συμβούλιο, φοβάται η κυβέρνηση. Πρόκειται ίσως για το σκληρότερο νομοσχέδιο του μνημονίου και γι’ αυτό που θα αλλάξει σημαντικά τη ζωή μας, καθώς «νομιμοποιεί» τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των μισθών, μέσω της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων, έως και το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή στα 740 ευρώ. Το γεγονός ότι τελικά δεν υπάρχει ποσοστό μείωσης (είχε συζητηθεί το 12%) πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμπιεστούν σ’ αυτά τα όρια και σε όλες τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η διατύπωση «ειδικές συνθήκες» που πρέπει να επικρατούν σε κάθε επιχείρηση είναι ιδιαίτερα αόριστη και επιτρέπει διασταλτικές ερμηνείες.

Οι «ειδικές συνθήκες» θα διατηρούνται για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει γενική δέσμευση για διατήρηση του αριθμού του προσωπικού της επιχείρησης. Αυτό επίσης πρακτικά σημαίνει πως θα μπορούν να γίνονται απολύσεις και απλώς να «ανακυκλώνεται» το προσωπικό, αρκεί να καταβάλλονται αποζημιώσεις σύμφωνα με τους μισθούς που ίσχυαν πριν την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων.