Για τη στάση των ευρωβουλευτών της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο η μεγάλη πλειοψηφία είναι πολύ αυστηρή απέναντι στον Ερντογάν. Τα ψηφίσματά μας του τραβάνε το αυτί. Όταν όμως αλλάζουμε πίστα τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την Ελλάδα. Η Κομισιόν ασκεί κριτική στον Ερντογάν αλλά έχουμε ακούσει και δηλώσεις του τύπου «ουδέν σχόλιο». Στις Συνόδους Κορυφής εδώ και δυόμιση χρόνια κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Στο, δε, ΝΑΤΟ με πρώτο τον κ. Στολτενμπεργκ η λογική που επικρατεί είναι αυτή των ίσων αποστάσεων, που καμιά φορά γέρνει πιο πολύ υπέρ του Ερντογάν».

Και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε καλή γειτονιά με την Τουρκία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου και την καταδίκη της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, από τον Ερντογάν. Δυστυχώς σε αυτά τα θέματα η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει δείξει την αλληλεγγύη που πρέπει. Μόνο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γίνεται καλή δουλειά. Και παρά τις διαφορές μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας συγκλίνουμε και φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2014 που υπήρξα ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και πλέον μαζί με την κα Καΐλή, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να έχουμε κοινές θέσεις και να χαράσσουμε εθνική στρατηγική σε τέτοια θέματα. Και συχνά συνεργάζομαι και με τον κ. Μεϊμαράκη εκ μέρους της ΝΔ».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής του πορείας, ο ευρωβουλευτής δήλωσε: «Είναι η τρίτη μου και τελευταία θητεία στο ευρωκοινοβούλιο. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δοθεί τόπος στα νιάτα. Στην Ελλάδα ξέρω ότι δεν συνηθίζεται αυτό, αλλά η δική μου αντίληψη είναι διαφορετική.

Εκπροσωπώ και την Αριστερά και την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2014 στην Ευρωβουλή και την Αντιπροεδρία του Ε/Κ. Την τελευταία φορά επανεκλέχθηκα στην Αντιπροεδρία με ποσοστό 75%. Το 2019 ο ελληνικός λαός με εξέλεξε ως πρώτο ευρωβουλευτή σε ψήφους, και μια ευρωπαϊκή αξιολόγηση με κατατάσσει στο Top 10 των ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη επιρροή. Πιστεύω πως έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα. Δεν είμαι όμως κολλημένος στην καρέκλα. Θα συνεχίσω να βοηθώ το κόμμα μου και να υπηρετώ τις ίδιες αξίες αλλά μακριά από αξιώματα».