Ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνησε ότι η κυβέρνηση θα θέσει πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Κομισιόν, για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης των καταναλωτών.

«Με τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται, με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, απέναντι στην εκρηκτική διάσταση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «θέτουμε πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάσει το πραγματικό κόστος παραγωγής τους ενώ επιτυγχάνουμε την αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, με την επιπλέον επιδότηση».

Επιδότηση ρεύματος

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την επεξεργασία του κλιματικού νόμου, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αποσπασματικού, πρόχειρου και επικίνδυνου νομοσχεδίου, χωρίς ρεαλιστικούς στόχους», κατηγορώντας την ότι «περιορίστηκε σε μία αρνητική κριτική χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».

«Εμείς καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο πολύ φιλόδοξο με ρεαλιστικούς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Ελάχιστα όμως πράγματα άκουσα από την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας επικεντρώθηκε σε δύο τρία άρθρα από τα 37 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου. Δεν είπατε τίποτα αν συμφωνείτε ή όχι τελικά για την κατάργηση των καυστήρων ή για τα πράσινα νησιά με στόχο να στηρίξουμε τα πιο απομακρυσμένα και υποβαθμισμένα, για τις υπόλοιπες διατάξεις του νέου εθνικού κλιματικού νόμου που βοηθούν και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.