Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:00 θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός και ένας από τους λίγους ηγέτες του κόσμου που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού κογκρέσου και της βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πρώτον θα είναι μια ημέρα μετά την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στην οποία τέθηκαν πολλά ζητήματα και δεύτερον γιατί εκεί μπροστά στους εκπροσώπους του Αμερικανικού λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει την εικόνα της Ελλάδας σήμερα η οποία δεν έχει σχέση με τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Με τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, ο πρωθυπουργός αναμένεται μιλώντας ως πολίτης της χώρας που γεννήθηκε η Δημοκρατία, να επισημάνει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην εμπέδωση της παγκοσμίως, ειδικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δίνονται μάχες ανάμεσα σε δημοκρατίες και απολυταρχικά καθεστώτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσιάζοντας χθες αδιάσειστα στοιχεία, έκανε κοινωνό της τουρκικής προκλητικότητας τον Τζο Μπάιντεν, θα κάνει αναφορά σύμφωνα με πληροφορίες στην στάση της Άγκυρας αλλά με το περίγραμμα των ζητημάτων της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανόν να δείξει την ενόχληση της Αθήνας για το θέμα της πώλησης των F16 στην Τουρκία.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Κάνοντας την αποτίμηση της χθεσινής ημέρα, κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και αντιμετωπίζουν τον πρωθυπουργό ως έναν ηγέτη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

Η εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και όχι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής αλλά με αυτοπεποίθηση και με μια οικονομία που αναπτύσσεται. Τρανή απόδειξη οι κολοσσοί που την επιλέγουν για να επενδύσουν.

Τα F35

Όσον αφορά στην αμυντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35. Θα είναι μια μακροχρόνια επένδυση και όχι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από την μια μέρα στην άλλη.

Εαν επέλθει συμφωνία τότε μια μοίρα F35 που είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς θα αγοραστεί από την Ελλάδα από το 2028 και μετά. Τότε, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας:

  • άφιξη στο Κογκρέσο (16:40 ώρα Ελλάδας)
  • συνάντηση με Πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (16:50)
  • ομιλία στο Κογκρέσο (18:00)
  • συνάντηση με Κάμαλα Χάρις (18:40)
  • δεξίωση της Νάνσι Πελόζι προς τιμήν του πρωθυπουργού (19:00)
  • συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς βουλευτές, με ηγεσία μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (από 20:00)
  • δείπνο με ομογενειακές οργανώσεις (02:10 Ελλάδας)