Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου αλλά και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Ισοτιμία.

Ειδικότερα ο κ Σαχινίδης υπογράμμισε: «Τι σημαίνει χαλάρωση; Εάν σημαίνει επιστροφή στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση τότε όλη αυτή η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας θα έχει πάει χαμένη. Εάν δημοσιονομική χαλάρωση σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε αποδέσμευση πόρων από την σπατάλη για να ενισχύσουμε όσους έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και ταυτόχρονα να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για μία υγιή ανάπτυξη, τότε θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», αναφέρθηκε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να οδηγήσει η επιμήκυνση σε χαλάρωση της προσπάθειας εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η φοροδιαφυγή βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και ο υφυπουργός δήλωσε: «Κάθε ημέρα δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με εντατικότερους ελέγχους και με την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Προχωρήσαμε σε κατασχέσεις πολυτελών σπιτιών. Σε αύξηση εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Φορολογήσαμε μεγάλα εισοδήματα. Πήγαμε σε μαρίνες και επιβάλαμε πρόστιμα σε ιδιωτικά κότερα που εμφανίζονταν επαγγελματικά. Τέλος, τα στοιχεία για την σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον Αύγουστο μας επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη των εσόδων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους».

Για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε:
«Δεν αντέχει ο φορολογούμενος πολίτης να δαπανούμε πλέον αλόγιστα το υλικό και ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μέσα από ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο που προάγει την κατανάλωση με δανεικά».