Για προκλητική ρητορική κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «από τη μια επιδιώκει συμμαχίες κι από την άλλη αγωνίζεται για οπλισμό. Δυστυχώς, η προκλητική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών στη γειτονική χώρα, συνεχίζονται».

Μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet ο κ. Ακάρ επεσήμανε πως «όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Αν αυτά γίνονται εναντίον της Τουρκίας, δεν έχουν καμιά αξία, εάν γίνονται για άμυνα περισσεύουν. Μια τέτοια συμπεριφορά επηρεάζει την ευημερία του ελληνικού λαού όταν έχει τέτοια οικονομικά προβλήματα».

Κατά τον ίδιο, «είμαστε γείτονες και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινοί κίνδυνοι για τις δύο χώρες. Ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχουν πρόσφυγες, πανδημία, τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά και να γίνει ο σχεδιασμός ανάλογα. Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου. Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το υπογραμμίζουμε έντονα».

Τέλος αναφορικά με την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει ενίσχυση όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Σε ερώτηση του Κογκρέσου για το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με επιστολή. Αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχώριο πολεμικό μας αεροσκάφος, εκτιμούμε ότι τα F16 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας».