Η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), τόνισε πως η κυβέρνηση νομοθετεί υψηλούς μισθούς σε golden boys, την ώρα που οι συντάξεις είναι στα αζήτητα.

«Να θυμίσω μια ιστορία όχι πολύ εύκολη και ευχάριστη. Θυμάμαι, στο τέλος του 2016 ανέλαβα Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνέχισα και το 2017. Ήρθαμε τότε ως κυβέρνηση αντιμέτωποι με την απαίτηση των δανειστών να τοποθετηθούν μάνατζερς στο Δημόσιο. Θυμόμαστε, θυμάστε όλοι ότι η χώρα βρισκόταν τότε σε στενό δημοσιονομικό κλοιό, με αυστηρότατη Επιτροπεία. Η διαπραγμάτευση ήταν πάρα πολύ σκληρή, με προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιούνται, να εκπληρώνονται, ούτως ώστε να εκταμιεύεται κάθε φορά η επόμενη δόση. Βρεθήκαμε απέναντι σε μια αντίληψη των δανειστών ότι τα προβλήματα στο Δημόσιο ήταν θέμα …κακού management.

Για τους δανειστές, δηλαδή, η λύση για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία ήταν να μπουν ιδιώτες μάνατζερς σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών σε όλο το Δημόσιο. Δεν επιτρέψαμε την καταστρατήγηση του Συντάγματος, του Δημοσιο-υπαλληλικού κώδικα και του διοικητικού δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μέχρι να αλλάξουν θέση οι δανειστές και δεν επέτρεψε την ανακοπή της ιεραρχικής εξέλιξης των υπαλλήλων, ούτε φυσικά τους φυτευτούς προϊσταμένους, όπως είχε κάνει το 2014 ο κος Μητσοτάκης» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θυμίζω ο κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2014, όταν πια φαινόταν ότι οι επόμενες εκλογές χάνονται για τη ΝΔ, τι έκανε σε μια νύχτα;  Κατήργησε όλους τους προϊσταμένους με δική του απόφαση οριζόντια στο Δημόσιο. Και τι έκανε; Έβαλε τους δικούς του σε μια νύχτα. Στη συνέχεια βέβαια είχε και άλλες δουλειές ο κ. Μητσοτάκης. Απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους, έβαλε σε διαθεσιμότητα 25.000-30.000 υπαλλήλους και αυτό το πλάσαρε αργότερα ως αριστεία» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Έρχεται η ΝΔ μετά το 2019 και τα καταργεί όλα. Κρίσεις, προϊσταμένους, τα πάντα. Τόση…. αξιοκρατία πια; Με δυο λόγια: η συνταγή Χατζηδάκη/Μητσοτάκη σήμερα για golden boys – girls δεν ξέρω αν θα βρει γιατί δεν βρίσκει συνήθως ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρει γυναίκες και γι΄ αυτό έχει σημασία να το λέμε και αυτό- ιδιώτες προϊσταμένους στον ΕΦΚΑ, και προοδευτικά σε όλο το Δημόσιο, φαίνεται, νομίζω το κατανοείτε, δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, καθόλου καινούργιο, καθόλου μεταρρυθμιστικό. Το κράτος δεν είναι μια εταιρεία να αλλάζεις μάνατζερς. Και μέχρι και οι δανειστές το είδαν, το παραδέχτηκαν, εγκατέλειψαν το σχέδιο και σεβάστηκαν και στο ελληνικό Σύνταγμα και το ελληνικό νομικό σύστημα».

Ακολούθως, απευθυνόμενη στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προέβη σε μία σειρά από ερωτήματα:

«Πιστεύετε ότι το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων οφείλεται στο ότι δεν παίρνουν 8μιση ή 4μιση χιλιάδες ευρώ οι προϊστάμενοι του ΕΦΚΑ; Αν το πιστεύετε αυτό, να το συζητήσουμε. Πιστεύετε ότι θα λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αν διορίσετε προϊσταμένους με 8μιση και 4μιση χιλιάδες ευρώ το μήνα, όπως νομοθετείτε σήμερα; Ή μήπως περιμένετε να το πιστέψει ο ελληνικός λαός αυτό; Και επειδή ακούσαμε και τα θρασύτατα ότι πρόκειται για «μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα», ερωτώ και πάλι: Γιατρούς στο ΕΣΥ θα πάρετε; Θα δώσετε κίνητρα οικονομικά για να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ; Γιατί αν δώσετε αυτά τα κίνητρα με τέτοια χρήματα από το εξωτερικό σε μια βδομάδα θα έρθουν! Γιατί δεν το κάνετε; Όταν ο κατώτατος μισθός λοιπόν είναι 569 Ευρώ καθαρά και ο κόσμος ασφυκτιεί από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις, πού μοιράζετε λεφτά; Απευθείας αναθέσεις, τα 5 δις που λέγαμε από προχθές, στις λίστες Πέτσα, και τώρα στα «e-EFKA boys»!

Η κ. Γεροβασίλη κατέληξε λέγοντας πως «υπήρχε δυνατότητα να μείνουν 1000 άτομα προσωπικό στον ΕΦΚΑ (οι 683 επταμηνίτες του ΟΑΕΔ και οι 400 απόφοιτοι ΕΚΔΔΑ). Όμως σας εμπόδιζε, λέτε, το άρθρο 103 του Συντάγματος.. Όμως, για τους χρυσοκάνθαρους μάνατζερς και πλέον «e-EFKA boys» το άρθρο 103 πήγε περίπατο! Για δείτε τί λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, είναι αντίθετη.