«Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει επανέλθει ενώ δεν ασχολείται κανείς μαζί της εδώ και δυο χρόνια και έχει θέσει πάνω στο τραπέζι τις απαιτήσεις και τις στρατιωτικές επιδιώξεις της», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, μιλώντας για την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με την ίδια, βρισκόμαστε στο τελευταίο βήμα της έντονης διπλωματικής προσπάθειας, η οποία γίνεται βασικά από Ευρώπη και τις συνομιλίες με ΗΠΑ.

Υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή με αποτέλεσμα οι οικονομίες του κόσμου να κλυδωνίζονται, τόνισε η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ. «Οι παίκτες είναι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και στη μέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι που πληρώνουν το τίμημα αυτή της αναταραχής», συνέχισε.

Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για σοβαρή και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν.

Το καλό και το κακό σενάριο στην ουκρανική κρίση

«Θα γίνει έντονη διπλωματική προσπάθεια ώστε να γυρίσουν οι δυο πλευρές ως νικητές στην κοινή τους γνώμη» εκτίμησε με αφορμή τη χθεσινή εικόνα Πούτιν-Λαβροφ αλλά και τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών

Για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, κάλεσε να είμαστε πιο ψύχραιμοι. «Δεν είμαι οπαδός της απόλυτης καταστροφής. Μετά το Αφγανιστάν, αυτό που θα ήθελε να παρουσιάσει ο Μπάιντεν στην κοινή γνώμη είναι ότι απέτρεψε μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δε Ρώσοι θα θέλουν να παρουσιάσουν ότι ο Πούτιν κέρδισε επαναφέροντας τη χώρα του σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας πάνω στο τραπέζι και το θέμα των επιρροών. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Κατά την κ. Μπακογιάννη, το κακό σενάριο είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας πόλεμος που γίνεται σε χαμηλούς τόνους όλα αυτά τα χρόνια από το Ντόνετσκ. Δηλαδή να σκοτωθούν Ουκρανοί με Ουκρανούς και οι Ρώσοι ό,τι κάνουν να το κάνουν κάτω από το τραπέζι».