Μια πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 αποτελεί η ανακοίνωση πως κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την έναρξη προγραμματισμένης στρατιωτικής αποχώρησης

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Οι ρωσικές χρηματαγορές σημείωσαν ισχυρή αύξηση σήμερα μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Ικανοποίηση στην Ουκρανία: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν «μια κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021. «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών: «Μια ρωσική εισβολή είναι εξαιρετικά πιθανή»

Δορυφορική εικόνα με τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Νωρίτερα σήμερα, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωνε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή. «Ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο» τόνισε.

«Για την κάλυψη των ανησυχιών όλων των πλευρών, ο μόνος τρόπος είναι ο διάλογος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε, στο μεταξύ, σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία περί της Ουκρανία.

«Για να καλυφθούν οι ανησυχίες όλων των πλευρών, ο μόνος τρόπος είναι να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Εάν υπάρξει πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, ο Nordstream 2 δεν θα τεθεί σε λειτουργία», προειδοποίησε.

Τι επιδιώκει η Ρωσία – Δεν βλέπει πόλεμο ο Συρίγος

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ουκρανική κρίση, σημείωσε: «Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι η διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Εδώ έχουμε το ακριβώς ανάποδο: Έχουμε την απειλή πολέμου, τη διάχυση της απειλής πολέμου με σκοπό να ενισχυθούν τα διπλωματικά μέσα της κάθε πλευράς. Είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Δηλαδή απειλείς ότι θα επιτεθείς, δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για να επιτεθείς με σκοπό να ενισχύσεις τη διπλωματική σου θέση».

«Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν είναι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει διαλυθεί», σημείωσε και συνέχισε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. Είναι μια πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πώς παίζονται σε μεγάλο επίπεδο, πώς παίζουν μεγάλοι παίκτες. Βλέπουμε ότι η Ρωσία σήκωσε εξαιρετικά ψηλά τους τόνους για να σταματήσει αυτό που θεωρεί δυτική επέκταση εις βάρος της.

Βλέπουμε ότι η Αμερική και η Αγγλία τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να υπάρχει κάτι εμφανές, σηκώνουν κι αυτές πάρα πολύ ψηλά τους τόνους για να αποκτήσουν και αυτές διπλωματικά ερείσματα και να μπουν στη μάχη της διπλωματίας.

Νομίζω ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιτύχει μια νέα ισορροπία με τη Δύση σε σχέση με αυτό που θεωρούσε αυτονόητο μέχρι το 1997 και το έχασε. Δηλαδή ότι μπήκαν μια σειρά από χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι στην περίμετρό της.

Νομίζω ότι θα κινηθούμε περισσότερο στη λογική της αμερικανικής απαντήσεως, η οποία έλεγε “έλα να βρούμε νέους τρόπους να συνεννοηθούμε. Εσύ δεν θέλεις να έχεις πυραύλους στην περίμετρό σου, εσύ δεν θέλεις να έχεις απειλή κοντά στα σύνορά σου. Θα κάνουμε μια νέα συμφωνία, όπως ήταν οι ανοιχτοί ουρανοί για να επιβλέπεις τι γίνεται και δεν θα είναι πολύ κοντά στις δύο πλευρές πύραυλοι”».