«Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι η διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Εδώ έχουμε το ακριβώς ανάποδο: Έχουμε την απειλή πολέμου, τη διάχυση της απειλής πολέμου με σκοπό να ενισχυθούν τα διπλωματικά μέσα της κάθε πλευράς. Είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Δηλαδή απειλείς ότι θα επιτεθείς, δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για να επιτεθείς με σκοπό να ενισχύσεις τη διπλωματική σου θέση».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ουκρανική κρίση.

«Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν είναι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει διαλυθεί», σημείωσε και συνέχισε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. Είναι μια πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πώς παίζονται σε μεγάλο επίπεδο, πώς παίζουν μεγάλοι παίκτες. Βλέπουμε ότι η Ρωσία σήκωσε εξαιρετικά ψηλά τους τόνους για να σταματήσει αυτό που θεωρεί δυτική επέκταση εις βάρος της.

Βλέπουμε ότι η Αμερική και η Αγγλία τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να υπάρχει κάτι εμφανές, σηκώνουν κι αυτές πάρα πολύ ψηλά τους τόνους για να αποκτήσουν και αυτές διπλωματικά ερείσματα και να μπουν στη μάχη της διπλωματίας.

Νομίζω ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιτύχει μια νέα ισορροπία με τη Δύση σε σχέση με αυτό που θεωρούσε αυτονόητο μέχρι το 1997 και το έχασε. Δηλαδή ότι μπήκαν μια σειρά από χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι στην περίμετρό της.

Νομίζω ότι θα κινηθούμε περισσότερο στη λογική της αμερικανικής απαντήσεως, η οποία έλεγε “έλα να βρούμε νέους τρόπους να συνεννοηθούμε. Εσύ δεν θέλεις να έχεις πυραύλους στην περίμετρό σου, εσύ δεν θέλεις να έχεις απειλή κοντά στα σύνορά σου. Θα κάνουμε μια νέα συμφωνία, όπως ήταν οι ανοιχτοί ουρανοί για να επιβλέπεις τι γίνεται και δεν θα είναι πολύ κοντά στις δύο πλευρές πύραυλοι”».