Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, αλλά και αυτές που αξίζει να καταναλώνετε, καθώς έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση.

Δεν πρόκειται για κάποια «εντυπωσιακά» ή «ψαγμένα»… superfoods, αλλά για απλά λαχανικά που μπορείτε να τα βρείτε εύκολα και να τα εντάξετε στα γεύματά σας. Ειδικοί στο Very Well Health παρουσιάζουν τα πέντε λαχανικά με αποδεδειγμένα οφέλη για την αρτηριακή πίεση.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο — τρία μέταλλα που βοηθούν στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στην αποβολή νατρίου από τον οργανισμό, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα πίεσης.

Τέτοια λαχανικά είναι:

  • Σπανάκι
  • Λάχανο kale
  • Μαρούλι
  • Ρόκα
  • Σέσκουλο

Επιπλέον, περιέχουν νιτρικά άλατα, ενώσεις που χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα, μειώνοντας την πίεση. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φυλλωδών λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα και αντιοξειδωτικά. Τα νιτρικά μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στον οργανισμό, μια ουσία που χαλαρώνει τα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μπρόκολου τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα συνδέεται με μείωση της πίεσης. Τα αντιοξειδωτικά του μπρόκολου συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι ρίζες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση παντζαριών ή χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Για να τα εντάξετε στη διατροφή σας, δοκιμάστε σαλάτα με παντζάρια ή ένα ποτήρι χυμό παντζαριού στο πρωινό σας.

Καρότα

Τα καρότα είναι ένα εύκολο, γρήγορο και τραγανό σνακ, γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να μειώσουν την πίεση. Σύμφωνα με μια μελέτη, κάθε φλιτζάνι ωμών καρότων που καταναλώνουμε καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 10%. Μπορείτε να τα απολαύσετε με χούμους το απόγευμα ή να τα βάλετε στο φαγητοδόχο σας για το γραφείο.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι αμυλούχα λαχανικά που μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Είναι καλή πηγή καλίου, ενώ η φλούδα τους περιέχει φυτικές ίνες. Η ένταξή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως χάρη στο κάλιο που περιέχουν. Αρκεί να αποφεύγονται οι τηγανητές εκδοχές και τα επεξεργασμένα παρασκευάσματα.

Πέρα από τα λαχανικά: Τι άλλο να προσέξετε

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, ξηρούς καρπούς kai ψάρι και με περιορισμό κόκκινου κρέατος, αλατιού και ζάχαρης. Σε αυτό το πλαίσιο…

Τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης είναι:

  • Μούρα (κράνμπερι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα)
  • Όσπρια
  • Σπόροι (λιναρόσπορος, κάνναβης, chia)
  • καρύδια
  • Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες)
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα, τυρί)

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται:

  • Κόκκινο κρέας
  • Πλήρη γαλακτοκομικά
  • Επεξεργασμένα σνακ
  • Τηγανητά
  • Γλυκά και αρτοσκευάσματα
  • Αλκοόλ
  • Αναψυκτικά