Ημέρα «λύπης και εθνικού πόνου» χαρακτήρισε την 29η Μαΐου η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε μήνυμά της για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Η 29η Μαΐου είναι ημέρα λύπης και εθνικού πόνου. Είναι η ημέρα που η “Πόλις εάλω”, η ημέρα που έκλεισε ένα χρυσό κεφάλαιο της ιστορίας μας και ξεκίνησε μια περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το Γένος. Καμία άλλη ημερομηνία δεν έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού όσο η 29η Μαΐου, η “αποφράς ημέρα” όταν η Κωνσταντινούπολη, η “βασιλίς των πόλεων” κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους», ανέφερε η κα Χρυσοβελώνη.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον αρχηγό τους, τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, σε αυτούς που έδωσαν στις επόμενες γενιές το παράδειγμα της αθάνατης Ρωμιοσύνης που αντιστέκεται, της Ρωμιοσύνης του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και του χρέους», αναφέρει στη συνέχεια η κ. Χρυσοβελώνη.

«Τιμούμε την ημέρα αυτή ως ημέρα περίσκεψης. Η θλιβερή ανάμνηση της Άλωσης μάς υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τη διαχρονική προσφορά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην παγκόσμια κοινότητα», αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας πως «η περήφανη απάντηση του Παλαιολόγου στα κελεύσματα του Πορθητή για παράδοση θα αποτελεί διαχρονικά φωτεινό σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, απάντηση που αρμόζει στο Γένος μας, απάντηση χρέους στην Ιστορία, απάντηση ηρώων, απάντηση Ελλήνων».