Μέσα σε λίγες ώρες η πρόταση – σκέψη του Γιάννη Βαρουφάκη για επιβολή φόρου στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ μπήκε στο συρτάρι και ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να διαψεύσει τον εαυτό του.

Οι όλο και πιο συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών συχνά φαίνεται ότι δημιουργούν σύγχυση, καθώς την ώρα που η διαπραγματευτική διαδικασία μπαίνει στην τελική και πλέον κρίσιμη φάση της ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε τη δυσφορία του για τον υπουργό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο MNI.

«Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων», ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης προκάλεσε χθες μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και στην κυβέρνηση καθώς άνοιξε θέμα για επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στις αναλήψεις.

«Ένα μικρό τέλος αναλήψεων μπορεί να υπάρξει ως αντικίνητρο για χρήση φυσικού χρήματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, και μετά το πέρασμα του Γιάννη Βαρουφάκη από το Μέγαρο Μαξίμου για λίγα λεπτά,το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι το μέτρο έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, όμως, επισημαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

«Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης προ ημερών, παρουσίασε ως δεδομένη τη συμφωνία των εταίρων πάνω σε ένα σχέδιο υψηλότερου – χαμηλότερου ΦΠΑ ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, αλλά λίγες ώρες αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτό είχε απορριφθεί.