Ημερίδα, με θέμα τη «Δημόσια Διοίκηση Μπροστά σε νέες Προκλήσεις» πραγματοποίησε σήμερα η ΤΟΜΔΔΑ (Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε τρεις κύκλους και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν ένα σύγχρονο και αναπτυξιακό κρατικό μηχανισμό, τις σύγχρονες αρχές και εργαλεία management στη δημόσια διοίκηση, και τις προκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος στάθηκε στην αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «70 χρόνια δεν μπορούμε να φτιάξουμε δημόσια διοίκηση» προσθέτοντας επίσης πως «είχαμε τη διοίκηση που ήθελε το πολιτικό σύστημα της χώρας». Χαρακτήρισε λάθος τη μείωση του προσωπικού που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη δημόσια διοίκηση, καθώς «όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι ήμασταν περίπου στο μέσο όρο των κρατών της Ευρώπης ήδη από το 2010».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε μεταξύ άλλων για τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αντιφατικές, χωρίς καμία πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων και της παραγωγικότητας». Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και στη δικαστική εξουσία, καθώς αν δεν αλλάξει η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη «δεν πρόκειται να δούμε στη χώρα ανάπτυξη και επενδύσεις» και αυτό γιατί «ξέρουμε πόσο η δικαιοσύνη επηρεάζει την απόδοση της δημόσιας διοίκησης». Σε αναφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Καμίνης στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής δυναμικής.

«Η εισαγωγή των πρακτικών, του σύγχρονου μάνατζμεντ στη δημόσια διοίκηση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία, ενός σύγχρονου και αναπτυξιακού μηχανισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Τάχθηκε κατά του αφορισμού της δημόσιας διοίκησης και ενώ δήλωσε αντίθετος στις «προσπάθειας δημιουργίας αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού και διαίρεσης της κοινωνίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος άξονας έχει στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ο δεύτερος την αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων υψηλού μορφωτικού επιπέδου με σημαντική επαγγελματική κατάρτιση, ενώ ο τρίτος άξονας την προβλέπει στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Συνεχίζοντας, ο γ.γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου αναφέρθηκε στον τέταρτο άξονα που στοχεύει στην εφαρμογή της αξιοκρατίας και τη καταπολέμηση της διαφθοράς του δημοσίου τομέα, ο πέμπτος περιλαμβάνει τη διαφάνεια την ανοικτή πρόσβαση και την αξιολόγηση ενώ τέλος ο εκτός άξονας αφορά την αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και το κοινωνικό κράτος.