Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά οι πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις όχι αργότερα από έξι μήνες μετά τις δεύτερες, δήλωσε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προτίθεται, πάντως, να δώσει τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας τα υγειονομικά πάσα τους θα θεωρούνται έγκυρα, πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι η Κομισιόν θα τους υποβάλει σχέδιο πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για το υγειονομικό πάσο. Παράλληλα, έστειλε και μήνυμα στα κράτη – μέλη να εφοδιαστούν με εμβόλια καθώς το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι «η μόνη διέξοδος από την πανδημία».

«Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού. Οι αναμνηστικές δόσεις συστήνεται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ το πιστοποιητικό θα παραμένει έγκυρο για περίοδο χάριτος τριών μηνών πέραν αυτού» του χρονικού διαστήματος, τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει χρόνο» όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον

Έπειτα, μίλησε και για την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών.

Σημείωσε ακόμη πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη-μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες.

Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού όμως υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως το κυριότερο που είναι γνωστό ως αυτό το στάδιο είναι η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Όμικρον.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.