Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πρώτη επιλογή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, αν και τα ποσοστά εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με προηγμένες δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του in.gr, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7% ), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγή 11,6% από 6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Όπως φαίνεται η ΝΔ χάνει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η διαφορά βρίσκεται στις 10 μονάδες.

Οι επιλογές «Λευκό/Ακυρο», «Δεν έχω αποφασίσει» και «Δεν θα ψήφιζα», συγκεντρώνουν το 13,9%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία τον Νοέμβριο του 2020 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό στο 37,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.

Παράσταση νίκης

Αναφορικά με την παράσταση νίκης και στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές;» το 61% απαντά ΝΔ, 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το ποσοστό 39%, ο Αλέξης Τσίπρας το 23% και ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης το 9%.

Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο “Κανένας” συγκεντρώνει το ποσοστό του 15%.

Στο ερώτημα της Καπα «μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» τα ποσοστά είναι στο 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο «Κανένας» συγκεντρώνει 30%.

Ο καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τις απαντήσεις, είναι με ποσοστό 51% ο Νίκος Ανδρουλάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 35%.

Σε ερώτηση «Εσείς ποιον από τους παρακάτω θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα;» το 33% απαντά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στο ερώτημα «εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;» το 40% απαντά «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», το 22% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας», το 17% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» και το 17% «Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αφορά όσους θα αποφασίσουν για την τελική ψήφο τους μετά την προκήρυξη των εκλογών (28%). Στο ερώτημα μεταξύ «ποιων κομμάτων ταλαντεύεται;» το μεγαλύτερο ποσοστό 24% ταλαντεύεται μεταξύ Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το 3% απαντά μεταξύ «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ».

Η άποψη για την εκλογή Ανδρουλάκη

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά «θετικά», το 35% «μάλλον θετικά», το 14% «μάλλον αρνητικά», το 11% «αρνητικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει «θετική ή μάλλον θετική» την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.