Επιστολή Τσίπρα στον Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία

Ο πρωθυπουργός προτείνει την άμεση ενεργοποίηση σχετικής Επιτροπής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:17
16/04/2015
Επιστολή Τσίπρα στον Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία
4
loading

Ευχαριστήρια επιστολή έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο για την διάθεση προς αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί «από καρδιάς» τον Αρχιεπίσκοπο για την σημαντική αναφορά Του και παράλληλα προτείνει στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, την άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασής του.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει αναφορικά με την πρωτοβουλία του κ.κ. Ιερώνυμου ότι σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους -όπως υπογραμμίζει- πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν και τη δική του μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά. Τονίζει ακόμα ότι η πρωτοβουλία του, φανερώνει πως η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας, έχει θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων, στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι» και δείχνει ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη.


Από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επιστολή Τσίπρα:

Αθήνα, 15.04.2015

Μακαριότατε,

Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη Σας σε τηλεοπτικό σταθμό το Μεγάλο Σάββατο και θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το άμεσο υλικό αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία Σας έχει ταυτόχρονα θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων μας. Στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλο, τον πλησίον. Φανερώνει, τέλος, ότι η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται από την παραπάνω αναφορά Σας θα ήθελα να Σας προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης Σας.

Με Σεβασμό και Τιμή
Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Άντε τώρα πάπαρδοι να σας δούμε.Άντε να σας δούμε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα..
  Υ.Γ. Ρε Αλέξη εκείνο το "Χριστός ανέστη" τι το θελες ? Να το πίστευες θα έλεγε οκ. Και εκείνο το Σας με το Σ κεφαλαίο, που απευθύνεσαι? Στον θεό? Τι μακακίες είναι αυτές?

 2. avatar n1K0SsT

  Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ενθρονίστηκε το 2008 αλλά λόγω των φιλικών συναισθημάτων του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα (το' χει ο κόσμος τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι) αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση περί "αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας" από το κράτος για την αποπληρωμή του χρέους το 2015 τρεις μήνες μετά την εκλογή του κόμματος αυτού, ονόματα δε λέμε οικογένειες δε θίγουμε. Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι το χρέος είναι "αέρας και αέρα θα πληρώσουμε" μερικών συριζαίων ή το γνωστό "κούρεμα" ή "Κούγκι" κλπ. και ας θυμηθούμε ότι η εκκλησία μας είναι συνοδική. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι "πρώτος μεταξύ ίσων" και το πιό σημαντικό ότι η κάθε Μητρόπολη είναι α π ο λ ύ τ ω ς ανεξάρτητη οικονομικώς που είναι το θέμα μας εδώ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μπορεί να μιλά λοιπόν μόνο για την δική του επαρχία (τμήμα των Αθηνών) εκτός αν κάνει σύνοδο και έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των Μητροπολιτών. Να θυμηθούμε επίσης ότι η περίφημη "εκκλησιαστική περιουσία" που νομίζουν μερικοί ότι είναι σεντούκια με χρυσές λίρες ή το χρηματοκιβώτιο του Σκρούτζ Μακ Ντάκ είναι στην πραγματικότητα κυρίως κάποια ακίνητα και οικόπεδα λόγω κακοδιαχείρισης, επιχειρηματικής ανικανότητας, διαφθοράς βεβαίως και συμφωνιών με το κράτος για απαλλοτριώσεις με αντάλλαγμα τους μισθούς. Βάλτε τώρα την ανικανότητα του Ελληνικού κράτους να διαχειριστεί τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ περιουσία (βλέπε Ολυμπιακά ακίνητα, αεροδρόμιο Ελληνικού κλπ.) φανταστείτε το αποτέλεσμα της επιτροπής που προτείνει η πρωθυπουργάρα μας. Πιο γρήγορα θα γεμίσει νερό ο Πίθος των Δαναΐδων.

 3. avatar nikos xasapis

  Χαχαχαχαχα η αριστεριλα που κυριαρχεί στο ελλαδισταν έφτασε μέχρι και την εκκλησία . Κομμουνι ο παναγιωτατος

 4. avatar Σατανάς

  το χέρι στο παγγάρι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει