Με μικροπροβλήματα αλλά σε γενικές γραμμές ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής με τη μάχη να κρίνεται μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι και αυτή την ώρα έχουν προσέλθει στα εκλογικά κέντρα σχεδόν 150.00 ψηφοφόροι, ελαφρώς λιγότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περασμένη Κυριακή. Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, αλλά δεν αναμένεται να προσεγγιστεί η προσέλευση των περίπου 270.000 πολιτών που είχαν προσέλθει πριν από μια εβδομάδα.

Πάντως σήμερα η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη, αφού οι ψηφοφόροι αφενός δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου ή να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ συμμετοχής, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι πλέον μόνο δύο. Θυμίζουμε ότι οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, εκτός εάν υπάρξει κόσμος που θα περιμένει στην ουρά εκείνη την ώρα έξω από τα εκλογικά τμήματα, οπότε ενδεχομένως θα υπάρξει μια μικρή χρονική παράταση. Τα δε πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 20:00 με 20:30.

Μικροπροβλήματα σε κάποια εκλογικά κέντρα

Όσον αφορά τα μικροπροβλήματα, αυτά παρουσιάστηκαν π.χ. στο Παγκράτι που έπεσε το δίκτυο λόγω αναβάθμισης και επανήλθε μισή ώρα αργότερα,

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ) επισημαίνει ότι αυτή την φορά εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του ψηφοφόρου, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη, ώστε να μην υπάρχουν «παρατράγουδα».

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Θυμίζουμε ότι ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες στις 5 Δεκεμβρίου και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που αναζητήθηκαν για ταυτοπροσωπία στις 5 Δεκεμβρίου με ΑΜΚΑ, υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ θα αναζητηθούν και σήμερα. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί, θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 210-36.65.040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Ανδρουλάκης: Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες

Ο νικητής του πρώτου γύρου Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στις 11:30 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και αμέσως μετά δήλωσε πως: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες, όπως έγινε και την προηγούμενη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε, όλοι μαζί, ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Παπανδρέου: Ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος

Από την πλευρά του ο έτερος υποψήφιος Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11 το πρωί στο δημαρχείο της Νίκαιας, τονίζοντας προς τους δημοσιογράφους ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο. Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».