Λαφαζάνης: Άμεσα υπογράφεται η συμφωνία για το ρωσικό αγωγό

Επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:28
15/04/2015
Λαφαζάνης: Άμεσα υπογράφεται η συμφωνία για το ρωσικό αγωγό
3
loading

Σε ορίζοντα λίγων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η κατ΄αρχήν συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, έργο το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, (ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας) η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM συνεπάγεται μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Στα οφέλη για τη χώρα - όπως επισημαίνει το ΥΠΑΠΕΝ - περιλαμβάνονται ακόμη μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά, ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανταγωνισμού, περιορισμός ή εξάλειψη της οφειλής που προκύπτει από τη ρήτρα "take or pay" που προβλέπει την πληρωμή του αντιτίμου για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου, ακόμη και αν αυτές δεν καταναλώθηκαν (όπως συνέβη στη χώρα μας όπου οι καταναλώσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης), δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία έναντι των εσόδων που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019 οπότε προγραμματίζεται η λειτουργία του αγωγού και ακόμη συμμετοχή ρωσικών εταιριών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Η υπογραφή αυτή είναι για την κατά αρχήν συμφωνία. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει διότι η ΕΕ ζητά διαφοροποίηση προμηθευτών (για να μην υπάρχει εξάρτηση από την Ρωσία).
  Εξ ου και οι Αζέροι

 2. avatar ΟΙΩΝΟΣ

  το σωστό να λέγεται

 3. avatar V-R

  τι ψίχουλα είναι αυτά μωρέ λαφαζάνη? τι να μας πεις με της 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας και τα ψιχαλάκια τα δύο δις... τι να πεις και εσύ μπροστά στις τεράστιες επενδύσεις και της εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο μεγάλος ηγέτης, ο ιππότης των αγορών, ο προστάτης των τραπεζών, ο τιτανοτεράστιος Αντώνιος Σαμαράς!!! μας βάλατε τώρα μπροστά τον Γιάνη που γράφει το όνομα του με ένα Ν και κάτι κάνατε... εδώ ο μεγάλος ηγέτης Σαμαράς γράφει το επώνυμο του χωρίς το ΧΛΑ μετά το ΣΑ... τι του πείτε... γατάκια....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει