«Στην ενημερωτική καμπάνια του εμβολιασμού συμμετείχαν όλα τα μέσα, και δεν ξέρω να υπάρχει καμία διαμαρτυρία περί αποκλεισμού οποιουδήποτε» κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Δημήτρης Πανταζής, που συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης καλής εκτέλεσης της ενημερωτικής εκστρατείας από το υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με αποχή από την εξέταση του μάρτυρα, καθώς αντί του προέδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, που είναι ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος, στη θέση του προσήλθε για να καταθέσει ένα μέλος της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε σχετικά: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόεδρος της επιτροπής και να προσέρχεται αντί αυτού ένα μέλος της επιτροπής. Αυτό είναι απαράδεκτο και εμείς το καταγγέλλουμε. Το αθροίζουμε δε, σε όλα όσα απαράδεκτα έχουν μέχρι στιγμής συμβεί από πλευράς της κυβέρνησης, όπως το ότι δεν στέλνει εδώ τους υπουργούς να καταθέσουν, δεν στέλνει κρίσιμα έγγραφα τα οποία ζητάμε εδώ και δεκαπέντε μέρες – και τώρα φτάνουμε και στο εξωφρενικό σημείο, αντί για τον πρόεδρο της επιτροπής που είναι ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, να στέλνει τον κ. Πανταζή».

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη με όλη αυτήν την απαράδεκτη θεσμικά συμπεριφορά της. Δεν νομιμοποιούμε αυτή την εξέταση και δεν θα κάνουμε καμία ερώτηση» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον σήμερα εξετάζεται ένα απλό μέλος της επιτροπής και όχι ο πρόεδρός της. Από τη στιγμή που η εξεταστική έχει και προανακριτικές αρμοδιότητες και καλεί τον πρόεδρο ενός οργάνου αυτός δεν μπορεί να λέει «κωλύομαι και θα στείλω στη θέση μου κάποιο μέλος της επιτροπής». Θα έπρεπε, είπε ο κ. Καμίνης, «τουλάχιστον από τη στιγμή που καταλαβαίνετε ότι η αντιπολίτευση διατυπώνει τις ενστάσεις της ως προς το ζήτημα ότι δεν προσέρχονται οι αρμόδιοι υπουργοί εδώ να καταθέσουν, να είστε πιο προσεκτικοί στο ποιους επιλέγετε ως εκπρόσωπους των οργάνων της διοίκησης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε πως «η απόφαση της επιτροπής – κατά πλειοψηφία – ήταν να κληθεί εκπρόσωπος της τριμελούς επιτροπής και όχι ο πρόεδρός της. Συνεπώς, η κλήση του μάρτυρα είναι καθόλα νόμιμη, δεν υπάρχει το θέμα της νομιμότητας που θέσατε […] προσεκλήθη να έλθει το όργανο εδώ, εν προκειμένω ήλθε ο κ. Παντάζής. Όπως και θα σας ανακοινώσω (αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα το δούμε και σε κάποια άλλα όργανα τα οποία έχουμε καλέσει) ενδεχομένως να κωλύεται ο πρόεδρος τους. Για παράδειγμα στον ΣΕΔΕΑ έχουμε καλέσει την πρόεδρο – και από ό,τι φαίνεται έχει ένα πρόβλημα υγείας. Πιθανόν να έρθει ο αντιπρόεδρός του, ο κ. Μαύρος ο οποίος ήταν και δική σας πρόταση από ό,τι θυμάμαι πολύ καλά».

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, σχολίασε πως στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θέλουν, τελικά, είναι να έρθουν να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα – και όχι η διερεύνηση της υπόθεσης. Και αναρωτήθηκε «τι τον ενοχλούν τα υπηρεσιακά πρόσωπα;».

Εξεταστική Επιτροπή

Τι λένε οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές – μέλη της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή, στο σχόλιό τους για τα παραπάνω αναφέρουν: «Η επιβεβαίωση του προέδρου του ΙΦΕΤ, Δημήτρη Πανταζή, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο, χάλασε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε σε αδιέξοδο τους βουλευτές του. Οι απαντήσεις του μάρτυρα, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας τον Αύγουστο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αμηχανία και οδήγησε σε “αφωνία” τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέλεξαν να μην θέσουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά προσχήματα. Η στάση τους αυτή απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η μοναδική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η αναζήτηση της αλήθειας.

Μπροστά στην κατάρρευση του οικοδομήματος που έστησαν πάνω σε fake news, δε διστάζουν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση για να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση να έρχονται αντιμέτωποι με το ηχηρό “άδειασμα” από στέλεχος δική τους επιλογής σε θέση ευθύνης. Στα πυροτεχνήματα και κακοστημένα σώου, η απάντηση της ΝΔ είναι σταθερή: Όλα στο φως».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν τα εξής:

«Οι θεσμικές παρεκτροπές της κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σήμερα η Ν.Δ. έφτασε στο ακραίο σημείο να παραβιάσει ακόμη και δική της απόφαση, που προέβλεπε να καλέσουν για μάρτυρα τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, υπεύθυνο για την παραλαβή του έργου. Αντ΄ αυτού, έστειλαν ένα μέλος αντί για τον πρόεδρο, και μάλιστα άλλης επιτροπής, με διαφορετικό αντικείμενο.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αρνήθηκε να νομιμοποιήσει μια ακόμη κυβερνητική μεθόδευση απέχοντας από την εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα».

Εξεταστική Επιτροπή

Η κατάθεση Πανταζή

Ο Δημήτρης Πανταζής, μέλος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης καλής εκτέλεσης της ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό, του υπουργείου Υγείας, κατέθεσε πως στην καμπάνια συμμετείχαν κυριολεκτικά όλα τα Μέσα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αρχικά ήταν στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μετά ένα εκατομμύριο όταν αυτό επεκτάθηκε. Για την υλοποίηση της καμπάνιας έγινε πρόσκληση στις πέντε εταιρείες του χώρου, όπως λεγόταν στον νόμο, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, που ήταν εγνωσμένου κύρους. Από αυτές όμως προσήλθαν μόνο δύο, οι οποίες είχαν συνενωθεί. Οι υπόλοιπες δεν θέλησαν να προσέλθουν.

Σχετικά με τα κριτήρια που τέθηκαν για την διανομή της καμπάνιας, είπε πως αυτά ήταν συγκεκριμένα:

  • Τα διαθέσιμα μερίδια τηλεθέασης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Η ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών Αθήνας Θεσσαλονίκης και περιφέρειας, ανάλογα της διαθεσιμότητας,
  • τα στοιχεία αναγνωσιμότητας πωλήσεων και διανομής για τα έντυπα,
  • η διείσδυση ανά site βάσει των unique user browsers. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από μία σειρά από εταιρείες, όπως η Nielsen, η MRB, η Focus Bari και η Google Analytics.

Έγιναν και ειδικές στοχεύσεις με programmatic digital, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι ανάδοχες εταιρείες έκαναν τις αξιολογήσεις, εμείς είδαμε ότι στην πρόταση αυτή ήταν μέσα πραγματικά όλα τα μέσα, και ο ανάδοχος προχώρησε στην διανομή της καμπάνιας, συμπλήρωσε. «Εκεί σταματούσε ο δικός μας ρόλος ως επιτροπής Σχεδιασμού. Άλλη επιτροπή του υπουργείου ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή του έργου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ

Η κατάθεση Φιλιόπουλου

«Η προώθηση της χώρας στο εξωτερικό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», κατέθεσε αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, κατά την διερεύνηση της σύμβασης με την εταιρεία Edelman, που αφορούσε την προώθηση της εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με στόχο τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Φιλιόπουλος υποστήριξε πως αυτή είναι μια επένδυση για τη χώρα με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως αντίστοιχα προγράμματα γίνονται από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σχετικά με τον διαγωνισμό, απάντησε πως πριν τον διαγωνισμό, η Enterprise Greece έκανε έρευνα αγοράς. Όπως ανέφερε: «Είδαμε καλά παραδείγματα από άλλες χώρες. Προχωρήσαμε στο τεύχος του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού και στην πρόσκληση. Τηρήθηκαν όλες οι προθεσμίες και με το παραπάνω. Τηρήθηκαν όλες οι αρχές της δημοσιότητας. Ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό, βγήκε ο ανάδοχος και προχωρήσαμε στην υπογραφή της σύμβασης. Το ύψος της συγκεκριμένης σύμβασης είναι στις 800.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε ανθρωπομήνες και σε μέσους όρους αμοιβών σε εταιρίες δημοσίων σχέσεων εγνωσμένου κύρους. Τεχνικός σύμβουλος για το τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού ήταν η εταιρεία “MScom”».

Συνέχισε λέγοντας πως «στον διαγωνισμό προσήλθε μια εταιρεία και υπήρξε ενδιαφέρον από δύο ακόμα εταιρείες, οι οποίες όμως τελικά δεν κατέθεσαν πρόσφορά. Δεν υπήρξε ένσταση, ούτε καμία προσφυγή, ούτε δεχθήκαμε κανένα παράπονο. Πρόσθεσε πως από τις πρώτες 20 εταιρείες δημοσίων σχέσεων παγκοσμίως, βάσει του τζίρου τους το 2019, οι 16 θα μπορούσαν να είχαν κατέβει στο διαγωνισμό καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Αυτό δείχνει ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν φωτογραφικός. Το γεγονός ότι δεν επέλεξαν να κατέβουν δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να επαναπροκυρηχθεί».

Το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, διευκρίνισε ο κ. Φιλιόπουλος. Η ανάδοχος εταιρεία δε, έχει εγγράφως παραιτηθεί από τον όρο της σύμβασης για την χορήγηση έντοκης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 50% της συμβατικής αξίας χωρίς ΦΠΑ, κατέθεσε.

Επίσης σημείωσε πως αυτή η σύμβαση ήταν πρόταση δική του προς το ΔΣ της Enterprise Greece που εγκρίθηκε, και ότι δεν την ζήτησε κάποιος από την κυβέρνηση ή το ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς εάν ζητήθηκε να υπάρξει ένα τέτοιο «project» που να καλύπτει, όχι μόνο την εικόνα της χώρας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε πως η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και η προώθηση των επενδύσεων και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, συνδέεται με την εκάστοτε εικόνα της κυβέρνησης της χώρας. «Η κάθε νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό. Εμείς επενδύουμε δημόσιο χρήμα για να προστατεύεται η επικοινωνιακή εικόνα της χώρας. Μέσα στη χώρα και ως εκπρόσωπος της χώρας στο εξωτερικό, είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς γιατί στο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού δεν υπήρξε πιστοποίηση ISO όπως προβλέπει ο νόμος για τους φορείς του Δημοσίου, απάντησε πως το Enterprise Greece δεν υπάγεται στους κανόνες του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το νόμο του 2019 και πλέον εξαιρείται από μία σειρά κανονισμών και υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα.

Σχετικά με το αίτημά του να εξαιρεθεί από την υποχρέωση των αναρτήσεων στην Διαύγεια, απάντησε πως το ζητήσαμε γιατί είναι «μια χρονοβόρα διαδικασία». Αυτό «δεν σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε χωρίς διαφάνεια, ότι δεν θα αναπτύσσαμε σύστημα πλήρους διαφάνειας στην ιστοσελίδα μας και δεν θα αναπληρώναμε αυτό με κάτι το οποίο θα ήταν πιο λειτουργικό για μια ανώνυμη εταιρεία».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε πως από την στιγμή που ο υπουργός διαβίβασε αυτό το αίτημα της εταιρείας στο ΝΣΚ για γνωμοδότηση, αυτό «σημαίνει πως η κυβέρνηση υιοθέτησε το αίτημά σας να εξαιρεθεί το Enterprise Greece από τη ‘Διαύγεια’».

Οι βουλευτές- μέλη της ΝΔ σχολίασαν λίγο αργότερα την κατάθεση του μάρτυρα αναφέροντας πως έπεσε «στο κενό η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σκανδαλολογήσει ακόμα και με την προβολή και προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό» και καταλόγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ πως «εκτέθηκαν για άλλη μια φορά, αφού αναλώθηκαν στην δημιουργία κλίματος καχυποψίας με ισχυρισμούς όπως το αίτημα εξαίρεσης αναρτήσεων στην Διαύγεια από την εταιρία για να μη χαθεί χρόνος στις πιεστικές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Από τα ειρωνικά σχόλια των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστη σαφές ότι οι απαντήσεις τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Όλα στο φως».