Εάν έρθουν προς ψήφιση περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν θα τις ψηφίσω, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM.

«Είμαι ξεκάθαρη στις θέσεις, τις οποίες εκφράζω και έχω πει επανειλημμένως ότι αν εγώ κρίνω, ότι αύριο έρχονται διατάξεις για να τις ψηφίσω, οι οποίες αφορούν μέτρα αρνητικά, όπως αυτά που μας παραπέμπουν στο παρελθόν, για μισθούς, συντάξεις, περικοπές ή για αυτά πού βλάπτουν το Δημόσιο, πράξεις πού βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, να είστε σίγουροι ότι και θα τα καταψηφίσω και θα μ’ ακούσετε να ασκώ κριτική αρνητική βέβαια εναντίον αυτής της κυβέρνησης», σημείωσε η κ. Μακρή.

Σχολιάζοντας στις δηλώσεις του Κώστα Λαπαβίτσα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του κόμματος ανέφερε ότι «ο κ. Λαπαβίτσας είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος. Έχει τη δική του άποψη και δίνει ένα σενάριο και έχει μία γραμμή, η οποία μιλάει για εθνικό νόμισμα και έξω από την ευρωζώνη, φυσικά. Είναι δικαίωμα του, σε μία δημοκρατία. Ο καθένας μας μπορεί ν’ αναπτύξει με επιχειρήματα πάντα τις απόψεις του και αυτό είναι θεμιτό σε μία δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει η κυβέρνηση αυτή να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, γιατί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, έχω συνδράμει σ’ αυτή την προσπάθεια.

Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, επομένως έχω συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια. Τις απόψεις μου τις έχω εκφράσει και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ένα από αυτά τα θέματα αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και την εγγραφή τους στον προϋπολογισμό που αποτελεί δική μου θέση και θεωρώ ότι με την εγγραφή τους μπορεί να επιτευχθεί. Δεν αποτελεί σύγκρουση (με τη Γερμανία). Είναι διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Και η διαγραφή του χρέους, όπου οφείλει να συσταθεί η Επιτροπή Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, καθώς το χρέος αυτό είναι επαχθές και επονείδιστο και πρέπει να διαγραφεί».

Η κ. Μακρή κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τις παλαιότερες δηλώσεις της περί «κοπής νομίσματος» από την ΤτΕ. «Το να κόψουμε νόμισμα είναι μια λογική σε μια απάντηση που δεν θα υπάρχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και είναι ένας τρόπος για να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες, όταν αυτές έχουν πρόβλημα. Έχει εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και μιλούσα για αυτό ακριβώς το μοντέλο. Δεν αποτελεί ρήξη δηλαδή με αυτή την έννοια ή έξοδο από το ευρώ, σε καμία περίπτωση, γιατί άλλωστε προβλέπεται σε παράγραφο στις συνθήκες της ευρωζώνης.

Βεβαίως μπορεί να γίνει, γιατί προβλέπεται στα θεσμικά κείμενα της ευρωζώνης. Δεν είναι κάτι το οποίο το βρήκα από το μυαλό μου ή το έχω εφεύρει . Η έγκριση είναι τυπική διαδικασία και δεν πρέπει να αρνηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι μια διαδικασία πού ακολουθείται, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, με την έννοια της έγκρισης», παρατήρησε.

«Δεν τον είδα να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις τον κ. Καμμένο ούτε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτό που βλέπω είναι ένα κυνηγητό για τη συμμετοχή τους στον κομματικό μηχανισμό με κάθε τρόπο, δηλαδή βλέπω ένα κυνήγι καρέκλας και το οποίο δεν μου φαίνεται και καθόλου περίεργο, γιατί υπήρξα σε αυτό τον χώρο και γνωρίζω πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία και αυτό που βλέπω είναι ταξιδάκια με Apache και με φρεγάτες που δεν ξέρω και πόσα κοστίζουν αυτά στον ελληνικό λαό, προκειμένου να βγάζει ο κ. Καμμένος selfie. Δεν έχω δει ούτε προτάσεις ούτε θέσεις ούτε βέβαια τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις. Αν τους είδατε εσείς, πείτε το και σ’ εμένα», σχολίασε τέλος για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.