Στη Χάλκη αναμένεται να βρεθεί μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ένταξη του γραφικού νησιού στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco Ιslands, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκο και τον πρέσβη της Γαλλίας στη χώρα μας, Patrick Maisonnave.

Η Χάλκη θα μετατραπεί σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον περασμένο Ιούλιο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive. Μάλιστα στην εκδήλωση έναρξης της νέας εποχής για το νησί, θα γίνει και η παραλαβή της λίστας των επιμέρους έργων και δράσεων που υλοποίησαν οι συμμετέχουσες εταιρείες στο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Στόχος να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία 30 με 40 νησιά της χώρας

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σκρέκας και η κυβέρνηση γενικότερα, έχουν θέσει σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιο του να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία τουλάχιστον 30 με 40 νησιά της χώρας. Πρόκειται για νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων το καθένα τα οποία θα λειτουργήσουν στα πρότυπα του Αγίου Ευστρατίου και της Αστυπάλαιας που ήδη έχουν αποκτήσει αυτονομία. Το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία GR-eco Islands και προτάσσει την κυκλική οικονομία καθώς επίσης και την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στα μικρονήσια μας.

Η χρηματοδότηση των νησιών προκειμένου να «πρασινίσουν» γίνεται μέσα από το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2021 – 2027 και αυτό που θα αναμένει η κυβέρνηση είναι να ανταποκριθούν οι τοπικές αρχές των νησιών σε όλες τις προσκλήσεις που θα εκδοθούν από τους φορείς διαχείρισης των κοινοτικών πόρων ώστε να περάσει ο τόπος τους στην κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Το υπουργείο θέλει να υπάρξει η μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου, αξιοποίησης της «καθαρής» ηλιακής ενέργειας που προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, αλλά και η μετατροπή των ηλεκτρικών δικτύων σε «έξυπνα» δίκτυα, καθώς επίσης και η προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθούν εάν όχι να μηδενιστούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα αναμένεται στα μέρη αυτά να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 60% των απορριμμάτων.

Τα νησιά που αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο GR-eco Islands είναι μεταξύ άλλων οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Κέα, η Σίφνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Ηρακλειά, το Μαράθι, η Θύμαινα, το Μεγαλονήσι, η Ψέριμος, η Νίσυρος, το Γυαλί, η Αμοργός, η Ανάφη, το Κουφονήσι, η Δονούσα, η Κύθνος και η Μεγίστη.