«Να σεβαστούν την πολιτική βούληση του ελληνικού λαού και να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα με τη νέα κυβέρνηση, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας» ζητάει με ψήφισμα, το οποίο απευθύνει προς τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές Αρχές, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC).

Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της διάσκεψης που διοργανώνει από κοινού η ITUC με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην ίδια διοργάνωση τα αμερικανικά συνδικάτα -AFL- CIO- προχώρησαν σε δήλωση στήριξης προς τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και εξέφρασαν «την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τη χώρα, εγκαταλείποντας την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας».

Μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από τα στελέχη τού ΔΝΤ και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας «να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για έναν αμοιβαίο και επωφελή συμβιβασμό με τους εταίρους» προσθέτοντας ότι για να εξυπηρετηθεί το χρέος «πρέπει να εγκαταλειφθούν η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προταχθεί η ανάπτυξη και η απασχόλησης».

Οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν αύριο με ομιλία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας και με εκ νέου τοποθετήσεις συνδικαλιστικών στελεχών.