Εκτάκτως στο Ηράκλειο Κρήτης μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ήδη ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» της Πολιτικής Προστασίας. Η διυπουργική ομάδα των φυσικών καταστροφών έχει κινητοποιηθεί και παρακολουθεί τον σεισμό στην Κρήτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό.

Τι προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Πυροσβέστες στον σεισμό στη Κρήτη

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλ. την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.