Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, του επεσήμανε πως θα στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για επί μέρους συνεργασία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ, και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα.

Ο κ. Ομπάμα συνέστησε τον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί μετά την εκλογική εκστρατεία γιατί θα χρειαστεί δυνάμεις για την συνέχεια. Είναι δύσκολο, λόγω των συνθηκών, του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει και να ξεκουράζεται και είπε στον κ. Τσίπρα ότι «και εγώ νέος ξεκίνησα και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι  «ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παλαιά φίλη και σύμμαχος (χώρα), προσβλέπει να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας».