Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με συναντήσεις, επαφές και κρίσιμα ραντεβού στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός (23:15 ώρα Ελλάδος), ενώ χθες μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έθεσε με έμφαση τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η Ελλάδα σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Προς εκτόνωση η δυσφορία για Ελπιδοφόρο

Η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης που προκλήθηκε μετά την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη βαίνει προς εκτόνωση μετά και τη δήλωσή του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό».

Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώνει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) της αμερικανικής μεγαλούπολης για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους. Τα βλέμματα είχαν στραφεί στο δείπνο που παραχώρησε η ομογενειακή κοινότητα προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία τελικά δεν παρευρέθηκε ο Ελπιδοφόρος, καθώς το κλίμα παρέμενε ακόμη τεταμένο.

Κάλεσμα στην ομογένεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη

Πάντως ο πρωθυπουργός απηύθυνε κατά την ομιλία του κάλεσμα στην ομογένεια προκειμένου «να γίνει κομμάτι του ελληνικού success story». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, που, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως είπε, χρειάστηκε να εστιάσει τις προσπάθειες του στη διαχείριση κρίσεων. Επισήμανε δε ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος από εκείνη που είχε προϋπολογιστεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το τεράστιο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Διαδοχικά ραντεβού

Έτσι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός από το πρωί θα έχει διαδοχικά ραντεβού με το επιτελείο της Wall Street Journal, τον οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Τζέφρι Σακς, τον μεγαλοεπενδυτή Χένρι Κράβις του fund KKR, τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, καθώς και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι στον οποίο θα θέσει το θέμα της πλήρους απενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του

Σε τέσσερις άξονες θα στηριχθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτοί είναι: τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η κλιματική αλλαγή αλλά και την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.