Την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο καταγράφηκαν, από ειδική συσκευή, ίχνη υποκλοπών και επεμβάσεων σε κινητά τηλέφωνα σε περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία κομμάτων, καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηλ. Ζαγοραίου, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Καλούδη, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτουν τα αδικήματα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών κατ’ εξακολούθηση και παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ’ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος και βλάβη τρίτου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για δύο εβδομάδες χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό της ύποπτης δραστηριότητας ένα από τα πλέον σύγχρονα κινητά με εφαρμογές προστασίας από τις υποκλοπές: το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η ίδια ακριβώς συσκευή είχε χρησιμοποιηθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten», η οποία αποκάλυψε, τον προηγούμενο μήνα, την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επίμαχες καταγραφές φαίνεται να έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Συγγρού, και αμέσως μετά στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος. Επίσης σωρεία καταγραφών -όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας που θα ερευνήσει ο εισαγγελέας- ύποπτων για υποκλοπή φαίνεται να προκύπτουν στο τρίγωνο ανάμεσα στον Πύργο Αθηνών, στην αμερικανική πρεσβεία και στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.

Από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα παραθέτουν τα «Τα Νέα», διενεργήθηκαν 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 «πολύ ύποπτα» συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά «υψηλής» διαβάθμισης, 78 «μέτριας» και 263 «χαμηλής».