Ένα από τα προϊόντα που θα συμπαρασύρει η επικείμενη αλματώδης αύξηση σημαντικών καταναλωτικών προϊόντων το προσεχές διάστημα, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων, είναι και ο καφές που ως γνωστός καταναλώνεται κατά κόρον στη χώρα μας.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι θα αυξηθεί περίπου 10% με 15% η τιμή του, κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα ο φραπέ στην καφετέρια θα ανέλθει από τα 3,5 ευρώ στα 3,85 ευρώ με 4 ευρώ, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο ακόμη και εκτίναξή του στα 5 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, κάποια από τα οποία αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός αύριο Σάββατο.

Προκειμένου να απορροφηθούν όσο γίνεται περισσότερο οι αυξήσεις στη τιμή του καφέ και να μην φθάσουν στον Έλληνα καταναλωτή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την επέκταση του μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 13% και για τον καφέ, όπως επίσης και για τις μεταφορές, τον κινηματογράφο, της θεατρικές παραστάσεις και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Είναι πολύ πιθανό επίσης να καταργηθεί από τον καφέ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ούτως ώστε όταν πάμε στην καφετέρια να μην καταλάβουμε μεγάλη διαφορά στην τιμή.