Με ένα βαρύ απολογισμό εννέα ημερών καταστροφικών πυρκαγιών, που προκάλεσε οργή από τους κατοίκους που επλήγησαν και πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 τα χαρτιά του παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου.

Είχε προηγηθεί το τηλεοπτικό μήνυμά του, όπου ζητούσε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι στις τελικές αποφάσεις πρωταρχικό μέλημά του ήταν να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή. «Οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» είχε πει χαρακτηριστικά.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβερνητική μηχανή είναι οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων να είναι ταχείες, δηλαδή με μία αίτηση να δηλώνουν το μέγεθος της ζημιάς και να λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή. Στόχος του Μαξίμου είναι μέσω της οικονομικής στήριξης των πληγέντων να αντιστραφεί το κλίμα, καθώς επί της ουσίας είναι η μόνη λύση για να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να σταθούν γρήγορα ξανά στα πόδια τους. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκταμιευτούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας περαιτέρω το δημοσιονομικό κόστος της πανδημίας. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στόχο έχει να διεκδικήσει επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς απαιτούνται πολλά κονδύλια για να μπει φρένο στην επέλαση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων και να απαντήσει σε ερωτήσεις για να μπει τέλος την κατάλληλη στιγμή στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πύρινης λαίλαπας. Με στοιχεία και επιχειρήματα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα προσπαθήσει να καταδείξει πώς λειτούργησε το επιτελικό κράτος και πώς συντονίστηκαν οι αρμόδιοι παράγοντες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός στα τέλη Αυγούστου

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς οι φωτιές ανέδειξαν το εύρος των αδυναμιών της και κατέστη ξεκάθαρο ότι απαιτείται αλλαγή στις αρμοδιότητες, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική.

Τέλος, στο πεδίο της απόδοσης των ευθυνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ήδη ότι δεν λειτουργεί εν θερμώ και για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπενθυμίσει ότι όλα και όλοι κρίνονται αλλά την κατάλληλη στιγμή και όχι πάνω στην κρίση.

Ήδη σε εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου έχουν συζητηθεί τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από ορισμένους λάθος χειρισμούς, ωστόσο -όπως όλα δείχνουν- οι όποιες αλλαγές θα γίνουν λίγο πριν τη ΔΕΘ, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, προκειμένου ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μία δυναμική επανεκκίνηση που μετά την εθνική αυτή τραγωδία την έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.