Ακόμη περισσότερο αναμένεται να διευρυνθεί η συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες το προσεχές διάστημα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το ταξίδι κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και δεν θα είναι εθιμοτυπικό αλλά ουσίας, αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα υπογραφεί όπως όλα δείχνουν η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA).

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συνομιλίες και η ανταλλαγή απόψεων για να οριστικοποιηθούν οι όροι της εν λόγω συμφωνίας στην οποία η Ουάσιγκτον εκτός από την ανανέωση της χρονικής διάρκειας, θέλουν να συμπεριλάβουν και νέες τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούν να παρέχονται στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν της Αλεξανδρούπολης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, της βάσης αεροπορίας στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας και της Σούδας που αναφέρονταν στην τρέχουσα συμφωνία.

Από το ελληνικό Πεντάγωνο επισημαίνουν πως το εύρος του συνυποσχετικού, που θα ψηφιστεί και από τη Βουλή όταν οριστικοποιηθεί και υπογραφεί, μπορεί να αποτελέσουν και ένα ακόμη μήνυμα προς την Τουρκία ότι η χώρα μας διαθέτει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και ότι βρίσκεται υπό τη σκέπη των ΗΠΑ σε περίπτωση κινδύνου.

Θυμίζουμε ότι στην υπάρχουσα συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιούν σε συγκεκριμένες στρατιωτικές και στρατηγικές περιοχές της χώρας μας επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμό αεροσκαφών, ανεφοδιασμό πλοίων, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, επικοινωνίες μέσω ραδιοσυχνοτήτων, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.