Για το συνέδριο γονιμότητας, τον σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε και «οδήγησε» στην ακύρωσή του, για το εργασιακό νομοσχέδιο, για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και για την εμφάνιση της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO2020 μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (14/6) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Για να μιλήσουμε για το εργασιακό θα πρέπει να δούμε την σημερινή κατάσταση» είπε στην ΕΡΤ εξηγώντας: «Έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς. Έχουμε μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στις συνδικαλιστικές καταχρήσεις. Εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο στο 90% αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων… Έχουμε εργοδοτικό έλεγχο».

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει. Και βεβαίως ένας πάρα πολύ ενισχυμένος έλεγχος από τον ΣΕΠΕ, το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να ασκεί τη δική του πολιτική. Δεύτερον, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας; Προστασία από απόλυση του νέου πατέρα;» ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Παρέχει προστασία από τη βία και την παρενόχληση

«Ποιος αμφιβάλει στο να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους ή επίσης, με τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Ποιος αμφιβάλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται, να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αλλοτρίωσης. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό.

Έχουμε προστασία από τη βία και τη παρενόχληση. Εισάγεται η σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η 187, η οποία προστατεύει από κάθε μορφή βίας. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που διαφωνεί πάνω σε αυτό;» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπάρχει στην αγορά εργασίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι γι’ αυτόν το λόγο προχωρά η Κυβέρνηση σε «απόλυτη ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο πλέον καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. Δεν λογοδοτεί στην Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανενός τύπου πελατειακή συναλλαγή και με ηλεκτρονικά μέσα -για πρώτη φορά- ελέγχονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις».

Γεραπετρίτης: Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες

Εστιάζοντας στον συνδικαλισμό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον συνδικαλισμό. Υπάρχει συνήθως μια συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου των εργαζομένων. Διαφωνεί κανείς στο να υπάρχει Μητρώο Συνδικαλιστικών Φορέων για να μη λειτουργούν άναρχα; Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις από μια ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις; Να μην υπάρχει η δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας η οποία έχει κριθεί παράνομη.
Είναι απολύτως κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες από το Σύνταγμα και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει απομίωση. Εκείνο που θα πρέπει να δεχθούμε είναι ότι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να απεργεί ή να μην απεργεί. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας καταναγκασμός επ’ αυτού».

«Εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (το 1/3 των εργαζομένων) στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος όπως είναι π.χ. οι μεταφορές. Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως η κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά τη διευθέτηση, με πρωτοβουλία και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στο ωράριο απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργοδότης αυτός που το προτείνει. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας».

«Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε ούτε από το 8ωρο, ούτε από τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.
Μιλάμε για ένα συνολικό πλέγμα προστασίας του εργαζόμενου.
Ο ίδιος ο εργαζόμενος προτείνει, ο ίδιος αποδέχεται και το Κράτος αναλαμβάνει -δια των ανεξάρτητων οργάνων- τον πλήρη έλεγχο. Σε ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους να βάλουμε μια τάξη. Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Για σαράντα χρόνια βαδίζαμε με μια αδράνεια, η οποία καλλιεργούσε την εργοδοτική αυθαιρεσία» τόνισε ο υπουργός.

Γεραπετρίτης: Τι είπε για τους εμβολιασμούς και τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μια σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Και απολύτως λογικό γιατί είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου για εκείνον που δεν έχει λάβει την προστασία της ανοσίας του εμβολίου και με αυτόν που την έχει λάβει. Είναι δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων. Στην πραγματικότητα μιλούμε για το ότι θα αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί».

«Το δεύτερο είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Νομίζω, συν το χρόνο, θα είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε τη σχετική ρύθμιση. Θα περιλαμβάνει ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες οι οποίες αποτελούν πηγή για τη τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες, π.χ. οι υγειονομικές μονάδες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για υποχρέωση εμβολιασμού» συμπλήρωσε.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μιλώντας για το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε πως ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του ένα πολύ σκληρό διπλωματικό χαρτοφυλάκιο.

«Η Ελλάδα, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη διπλωματική θέση που έχει βρεθεί στην μεταπολίτευση, με πολύ ισχυρές πολυμερείς διπλωματικές σχέσεις και συμφωνίες. Αυτή την στιγμή είμαστε ένας πολύ ισχυρός πόλος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια αντικειμενική γεωγραφία την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε. Είμαστε γείτονες με την Τουρκία και στο μέτρο που οι σχέσεις καλής γειτονίας το επιβάλλουν θα πρέπει να συζητάμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές. Οι αρχηγοί των Κυβερνήσεων θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να συζητάμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να βρούμε ένα modus videndi. Βεβαίως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των κανόνων της καλής γειτονίας ώστε να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης».

Γεραπετρίτης: Οι ενέργειες της Βόρειας Μακεδονίας δεν βοηθούν στην εδραίωση των καλών σχέσεων

Για το θέμα της εμφάνισης της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί η Ελληνική Πολιτεία.

«Έκανε τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες δια του υφυπουργού Εξωτερικών και του αρμόδιου υπουργού Αθλητισμού. Νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν καθόλου στην εδραίωση μιας πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών.

Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά γκρίζα στοιχεία στην συμφωνία και ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί. Υπάρχουν αυτά τα επιζήμια χαρακτηριστικά. Σήμερα η Συμφωνία αυτή δεν είναι απλώς νόμος τους κράτους είναι Διεθνές Δίκαιο το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από καμία από τις δύο χώρες. Θα πρέπει να την τηρήσουμε. Πρέπει να τονίσω ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παρέκκλιση. Δεν θα ανεχθούμε καμία απολύτως υπαναχώρηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα».

Τι είπε για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές»

«Υπάρχει μια απόλυτη προστασία στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι αυτονόητο ότι σε μια δημοκρατική, φιλελεύθερη κοινωνία, μπορεί ο καθένας να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς περιορισμό και καμία αντίδραση. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτό κινείται στη δημόσια σφαίρα αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος ο οποίος κοινοποιήθηκε η προβολή του Συνεδρίου ήταν εντελώς έξω από τα όρια τα οποία επιτρέπονται και ορθώς απoσύρθηκε το συνέδριο και δεν θα έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Απαντώντας για την αργοπορημένη αντίδραση ορισμένων υπουργών που θα συμμετείχαν στο Συνέδριο Γονιμότητας, ο υπουργός Επικρατείας δικαιολόγησε τη στάση τους λέγοντας ότι όταν κάποιος δηλώνει συμμετοχή ή δίνει αιγίδα σε ένα συνέδριο δεν μπορεί να ξέρει το ακριβές περιεχόμενο. Όταν αυτό καθίσταται δημόσιο, τότε αντιδρά και ορθώς έγινε σε αυτή την περίπτωση με συνέπεια την ακύρωση του Συνεδρίου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.