Στην ανακοίνωση πως έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών-μελών, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ισχύει από το 2004, προβλέπει απλουστευμένες διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες παράδοσης: εάν ένας δικαστής οποιουδήποτε κράτους εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κράτησης υπόπτου για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος, το εν λόγω ένταλμα ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ.

Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν πλήρως και ορθά το σύνολο των διατάξεων της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή επισημαίνει αρκετά ζητήματα συμμόρφωσης της Ελλάδας και των άλλων τεσσάρων χωρών, σχετικά με τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ή τη μη συμμόρφωση ορισμένων άρθρων, ιδίως την εσφαλμένη μεταφορά λόγω μη εκτέλεσης.

Τα πέντε κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έλαβαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ορθή και πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο τής απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.