Μπορεί να υπάρχει διακομματική στήριξη στην τροπολογία που βάζει φραγμό στη συμμετοχή καταδικασθέντων αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις σε επιτελικές θέσεις κομματικών σχηματισμών και να στερεί σε αυτούς το δικαίωμα του εκλέγειν, ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εξηγώντας τη ρύθμιση στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει ενωμένο πρέπει να δείξει ότι «τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές (όπως της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθεί) δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Θέτουμε κανόνες στη λειτουργία των κομμάτων και κυρώσεις σε αυτά αν τυχόν επιλέξουν να έχουν επικεφαλής καταδικασμένους. Επειδή μπορεί να ακουστεί κριτική ότι αυτό δεν είναι αρκετό, θέλω να τονίσω ότι το τι θα κάνουν τα όποια πολιτικά κόμματα αυτού του τύπου, νεοναζιστικά, αν θέλουν να έχουν τους ανθρώπους αυτούς είναι δικό τους πρόβλημα.

Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε, υπάρχει ρύθμιση για την αποστέρηση δικαιώματος εκλέγειν αλλά θέλει αμετάκλητη καταδίκη. Αν ένα κόμμα επιλέξει να έχει τέτοιον άνθρωπο, που έχει καταδικαστεί οριστικά, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές! Δημιουργούμε απαγόρευση χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων, δημόσιας και ιδιωτικής και αποκλείουμε τη πρόσβαση σε επιτελικές θέσεις, και από την ραδιοτηλεοπτική προβολή».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως υπάρχει μια δομική αντίφαση που πρέπει να λυθεί και αφορά το γεγονός ότι κάποιοι, παρότι η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, εξακολουθούν να είναι πολιτικοί αρχηγοί. «Θεωρώ ότι είναι ώριμη η στιγμή να πάρουμε κάποια μέτρα για να αρθεί αυτή η αντίφαση! Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν! Και δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποστέρηση ούτε του εκλέγεσθαι, μπορούμε όμως να θέσουμε διοικητικούς περιορισμούς, ρυθμίζουμε τη λειτουργία των κομμάτων πια» όπως είπε.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε πως το κόμμα του όχι μόνο είναι θετικό με τη συγκεκριμένη τροπολογία αλλά κατηγόρησε και την κυβέρνηση επειδή άργησε να την φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. «Θεωρούμε την πρωτοβουλία θετική αλλά επιτρέψτε μας να την επεξεργαστούμε» επεσήμανε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Κωνσταντίνος Χήτας εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε πως «τα αυτονόητα τα στηρίζουμε».

Εξαίρεση στη διαφαινόμενη διακομματική συναίνεση αποτελεί μέχρι στιγμής το ΚΚΕ, που μέσω του Νίκου Καραθανασόπουλου εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπάρχοντα αντικομμουνισμό. «Η ρύθμιση επί της ουσίας προσπαθεί να ελέγξει τα καταστατικά, την οργάνωση και την εκλογή της ηγεσίας των κομμάτων», ήταν τα λόγια του.