Σε μια κίνηση με πολλές αναγνώσεις προχωρά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, καταδεικνύοντας ότι το μειονοτικό αποτελεί προτεραιότητα της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μια μάλιστα ασυνήθιστη κίνηση, δεδομένου ότι είθισται πρώτα να τηρείται το επίσημο πρόγραμμα συνομιλιών και στη συνέχεια να πραγματοποιούνται ιδιωτικού τύπου επισκέψεις.

Η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή για το πώς θα αντιδράσει πολιτικά σε περίπτωση που προκληθεί, ωστόσο πρόθεσή της είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη χώρα μας να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας σχετικής αποκλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών και για το λόγο αυτό επιλέγει συνειδητά να κρατά χαμηλούς τόνους, παρότι η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εμπεριέχει πολλά ρίσκα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ θα  συνοδεύεται από μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα, κάμερες, τηλεοπτικά δίκτυα και φωτογράφους, ενώ η τουρκική αποστολή σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική που πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Δένδια, ένα μήνα πριν, στην Τουρκία.

Χαμηλοί τόνοι

Πάντως, ανεπίσημα και οι δύο πλευρές αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν το κλίμα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, καθώς προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν, ότι μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας να σχεδίαζε αρχικά μία φιέστα προκλήσεων στη Θράκη, ωστόσο η Άγκυρα δεν θέλει να παίξει στην παρούσα συγκυρία το «ακραίο χαρτί» δημιουργώντας αρνητικό κλίμα σε βάρος της, ενόψει και των προβλεπόµενων επαφών της Τουρκίας µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεδομένου ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή μια πιο διαχειρίσιμη ατμόσφαιρα βολεύει και τις δύο πλευρές του Αιγαίου, παρά τη προφανή δυστοκία από την πλευρά της Άγκυρας.

Η ατζέντα των δύο πλευρών

Το σίγουρο είναι ότι από την ελληνική πλευρά θα τεθεί εκ νέου το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι εκτός διεθνούς δικαίου τουρκικές διεκδικήσεις και το προσφυγικό. Η τουρκική πλευρά αναμένεται να θέσει το θέμα της έκθεσης των «γκιουλενιστών» και τα ζητήματα της μειονότητας της Θράκης.

Το σημαντικό είναι, ότι η Αθήνα γνωρίζει καλά, ότι η Άγκυρα θα πράξει στο εξής ό,τι το δυνατόν για να γίνει η Θράκη «καυτή» περιοχή στην υπηρεσία του τουρκικού ισλαµισµού, που προωθεί το νεο-οθωµανικό καθεστώς. Για το λόγο αυτό, η ελληνική διπλωµατία συµβουλεύει την κυβέρνηση να ασχοληθεί ενδελεχώς µε την ενηµέρωση των εταίρων και συµµάχων της χώρας µας για το µείζον ζήτηµα των απαράδεκτων διεκδικήσεων του τουρκικού προξενείου Κοµοτηνής στη Θράκη.

Το πιθανότερο πρόγραμμα

Η τελευταία εκδοχή για το σημερινό πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσολγου έχει ως εξής:

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 10 και μετάβαση οδικώς στην Κομοτηνή.

Θα ακολουθήσουν:

-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο

-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ

-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης

-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναχωρεί το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα για ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Αύριο Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέσως μετά προβλέπεται στις 13.00-13.30 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνέντευξη  Τύπου θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά και θα περιλαμβάνει μόνο δηλώσεις, οι οποίες θα μεταδοθούν μόνο από τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων των δύο χωρών και  το ελληνικό και το τουρκικό κρατικό  τηλεοπτικό δίκτυο.