Ένα δύσκολο 48ωρο είναι αυτό για τη χώρα και για την κυβέρνηση, καθώς η φωτιά στα Γεράνεια όρη είναι μετά την πανδημία η επόμενη μεγάλη πρόκληση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας καθώς η Κορινθία πέρασε μια δεύτερη δύσκολη νύχτα με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη 19/05/2021 από τον Σχίνο Λουτρακίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαρκής με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται συνεχώς από τους ιθύνοντες για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου και την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Από την Κέρκυρα, όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα και μέχρι χθες το απόγευμα είχε κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση αυτού του είδους η διαχείριση της οποίας θα αποτελέσει και «οδηγό» για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων που όλοι απεύχονται.

Ο αριθμός 112

Ο αριθμός έκτακτων καταστάσεων 112 κρίθηκε ότι έπρεπε να ενεργοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05/2021 όταν η φωτιά άρχισε να απειλεί οικισμούς με μόνιμους κατοίκους. Τότε ήχησε ο συναγερμός και έτσι άρχισαν ένας ένας να εκκενώνονται οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή αφού πρώτο μέλημα ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν συντεταγμένα ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα. Πλέον, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον ουρανό με την ελπίδα ότι τα εναέρια μέσα θα δώσουν τέλος σε αυτόν τον πύρινο εφιάλτη.