Μια ακόμα δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για την Κορινθία αφού για δεύτερο 24ωρο μαίνεται η φωτιά στα Γεράνεια Όρη με τα Μέγαρα να είναι σε πύρινο κλοιό και περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά πολιόρκησε το Αλεποχώρι, με τους κατοίκους από τους γύρω οικισμούς να βγαίνουν στους δρόμους παίρνοντας τα είδη πρώτης ανάγκης και να πηγαίνουν προς ασφαλή σημεία.

Η φωτιά έφτασε 6 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα. Οι άνεμοι αυτή την ώρα έχουν κοπάσει, κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν και τα 9 μποφόρ. Νωρίς το πρωί στη μάχη μπήκαν και τα εναέρια μέσα και ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού προκειμένου να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα.

Στον Άνω και Κάτω Πευκενέα, υπάρχουν πολλές εστίες, κοντά και στα δύο μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών και υπολειμμάτων σε ελαιώνα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες», ενώ έκανε γνωστό πως μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (20/5) είχαν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους.

Από νωρίς το μεσημέρι η πολιτική προστασία με μηνύματα στο 112 ενημέρωνε τους πολίτες στους γειτονικούς οικοισμούς πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Στο Αλεποχώρι έχουν εκκενωθεί τα σπίτια, καθώς η πυρκαγιά έφτασε μόλις λίγα μέτρα μακριά τους. Στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναζωπυρώνονται συνεχώς εστίες. Στο σημείο βρίσκονται πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών ώστε να παρέμβουν αν χρειαστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Νύχτα τρόμου για τα Μέγαρα

Νύχτα τρόμου έζησαν τα Μέγαρα βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη. Το 112 ήχησε στα κινητά όλων όσων βρίσκονταν στην περιοχή, ειδοποιώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Όλες οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια καταρχάς να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή σπιτιών, αν και κάποια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και σε δεύτερο επίπεδο να αποτρέψουν τη δημιουργία ενιαίου μεγάλου μετώπου από τη ένωση των πολλών διάσπαρτων εστιών.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρα το μάννα εξ ουρανού, δηλαδή να πέσουν στη μάχη τα εναέρια μέσα. Από το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται αλλαγή του καιρού και ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική νωρίς το πρωί οι πυρκαγιές εκτείνονταν σε Πευκενέα και Χάνι Δερβένι των Μεγάρων, καθώς και στις Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι 265 πυροσβέστες οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά.

Οι καπνοί έπνιξαν την Αττική – Κόκκινος ο ουρανός της Αθήνας

Κόκκινος έγινε ο ουρανός της Αθήνας χθες Πέμπτη 20/5 από τον καπνό της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο Κορινθίας από την Τετάρτη το βράδυ.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές του μεγέθους του πύρινου μετώπου που έχει κάψει σπίτια και τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους.

Δείτε τις εικόνες: