Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να δίνει θετική ψήφο. Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, και Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «στόχος της κύρωσης των κοινοτικών οδηγιών είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η δημιουργία ικανού μαξιλαριού σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει για εξυγίανση».

«Στην ουσία, πρόκειται για ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ζαββός, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

«Οι μεταρρυθμίσεις που επιτελεί η κυβέρνηση στους 10 τελευταίους μήνες, αποσκοπούν στην ενίσχυση των τραπεζών, για να λειτουργήσουν ως ιμάντας μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο κ. Ζαββός σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για την μείωση των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι «ήδη η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

«Από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλής” υπάρχει πραγματική μείωση των “κόκκινων δανείων” ύψους 32 δισ. ευρώ, ήδη καθάρισαν οι ισολογισμοί των τραπεζών, γι’ αυτό και έλαβε παράταση για άλλους 18 μήνες. Φέτος η μείωσή τους θα φθάσει σε επίπεδα μονοψήφια, και την επόμενη χρονιά θα κυμανθούν στα ίδια μεγέθη που έχουν πετύχει άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στη δεύτερη φάση αναμένεται άλλη μια μείωση των “κόκκινων δανείων” ύψους 32 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουμε συνολική μείωση περίπου 65 δισ. ευρώ, και αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία που λύνει τα χέρια των τραπεζών», τόνισε ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών.

Επίσης, υποστήριξε ότι «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τις απτές προόδους που έκανε η κυβέρνηση. Έχουμε τη μεγαλύτερη από ποτέ ρευστότητα, με πάνω από 20 δισ., 10 δισ. για νοικοκυριά και άλλα 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις. Υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα».