Για πλήρη συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο, στην εναρκτήρια ομιλία του για το 3ο συνέδριο του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης.

«Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», τόνισε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης.

«Τον Ιούνιο του 2010 ιδρύσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά. Την ιδρύσαμε πολίτες από τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλιστικού χώρου. Η δύναμη που μας κινητοποιούσε ήταν η πίστη μας σε μια νέα αρχή.

Ήταν μια πράξη υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος των ιδεών μας. Των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του οικολογικού πολιτισμού, της ευρωπαϊκής ενοποίησης με προοδευτικό πρόσημο, της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων για τη δημοκρατική εμβάθυνση.

Ήταν ταυτόχρονα μια πράξη εκκίνησης για τη διατύπωση μιας διαφορετικής πρότασης εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μιας πρότασης στηριγμένης σε πολιτικές δίκαιου επιμερισμού των βαρών, κοινωνικής αλληλεγγύης, υπεράσπισης της εργασίας, σύνδεσης της δημοσιονομικής πολιτικής με τη δίκαιη και οικολογική ανάπτυξη. Μιας πρότασης σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και τις πολιτικές που διαλύουν τα κοινωνικά δικαιώματα. Μακριά όμως και από τις λαϊκιστικές κορώνες, δεξιάς και αριστερής προέλευσης, που αρνούνταν αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αναγκαίες και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά και για την ανασυγκρότηση της χώρας, με άρση των στρεβλώσεων και των παθογενειών του μοντέλου ανάπτυξης.

Από την ίδρυσή μας έως σήμερα κάναμε πολλά. Για αυτήν την κοινή μας πορεία, συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Έχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Έχω συναίσθηση των υποκειμενικών αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των λαθών. Όμως ξέρω ότι προσπαθήσαμε κόντρα στο ρεύμα. Ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Κουβέλη