Την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η φράση του Αλέξη Τσίπρα «άνοιξαν την πλατφόρμα των 30-39 για να ξεστοκάρουν AstaZeneca». Η Αριστοτελία Πελώνη στράφηκε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον πως προσβάλλει τους νέους και πως υπονομεύει την εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας.

«Σήμερα, ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του, κάνοντας την αδιανόητη για πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωση ότι η κυβέρνηση άνοιξε την πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να ”ξεστοκάρει”» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Είναι η πολλοστή φορά εν μέσω της πανδημίας που ο κ. Τσίπρας αντί να καλέσει σε τήρηση των μέτρων και να συστήσει στους πολίτες να εμβολιαστούν, ψαρεύει στα θολά νερά της καταστροφολογίας» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Προσβάλλει τους νέους»

Ο κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «προσβάλλει τους νέους που ήδη εμβολιάζονται. Και μετατρέπει τον εαυτό του σε αρνητή του μεγαλύτερου διακυβεύματος της εποχής που είναι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας».

«Ανεύθυνος και πλέον αυταπόδεικτα συνειδητός υπονομευτής της εθνικής προσπάθειας κατά της πανδημίας, το μόνο που δεν είπε καθαρά ο κ. Τσίπρας, είναι να μην κάνει κανείς το εμβόλιο» πρόσθεσε.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας  το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και σχολίασε τα επίκαιρα ζητήματα της πορείας της πανδημίας στη χώρα, το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού καθώς και την άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας και το πώς εμφανίζεται η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. «Το ακαταδίωκτο θεσπίζεται για να σωθούν τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές διαχείρισης της πανδημίας. Εσείς πιστεύετε ότι ο Τσιόδρας παίρνει αποφάσεις; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Να αποφασίσουμε αν έχουμε ίδια αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν έχουμε ακούσει εδώ και ένα χρόνο ότι κάτι πήγε λάθος».

Έστειλε παράλληλα το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο καθώς «η πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό είναι περισσότερες από τις τυχόν παρενέργειες του εμβολίου». Ωστόσο προέβη και σε μία δήλωση που αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανέφερε «άνοιξε η πλατφόρμα για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις εταιρειών. Όλη η Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astrazeneca».

«Δύσκολο Πάσχα και το φετινό, έχουμε όλοι ανάγκη από αισιοδοξία αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά». Όπως ανέφερε, όλη αυτήν την περίοδο, όπως μπαίνουμε έτσι βγαίνουμε από το lockdown, και πως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».

Χαρακτήρισε «προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά» και σημείωσε πως δεν γίνεται να υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις, τις στατιστικές και την πραγματικότητα. Τόνισε δε ότι το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς και με το πιο μακροχρόνιο lockdown, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μακάβριες συγκρίσεις» με άλλες χώρες, για να σχολιάσει: «Να βγούμε, λοιπόν, να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να πούμε τι έφταιξε. Αν δεν είμαστε καν στο σημείο να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά… ».

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας ανέφερε ότι «πρέπει να καταργηθεί το sms, αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη μετά από τόσους μήνες να πρέπει να στέλνεις sms για να βγάλει κάποιος το σκύλο του βόλτα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια επιτροπή που να μπορεί να προβλέψει και να “υπογράψει” στην κυβέρνηση ότι σε 15 μέρες τα πράγματα θα είναι καλύτερα; Άρα μόνοι τους γνωμοδοτούν και αποφασίζουν». «Το πρόγραμμά μας και οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση. Η αίσθηση της ανεμελιάς που είχε το καλοκαίρι του 2020 τον ακολούθησε και στη συνέχεια», τόνισε.

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την Κυβέρνηση, βρήκαμε άδεια ταμεία. Αυτή η Κυβέρνηση έχει απείρως καλύτερες δυνατότητες από εμάς. Της αφήσαμε 37 δις ευρώ, είναι η μόνη κυβέρνηση που βρήκε γεμάτα ταμεία, έχει τα δεκάδες δις του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει την δυνατότητα του φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, έχει την ευχέρεια να μην παράγει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Αυτές τις μεγάλες δυνατότητες δεν πρέπει να της χαραμίσει και κυρίως δεν πρέπει να έχει έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που να αφορά λίγες επιχειρήσεις και οικογένειες που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, αλλά θα πρέπει να αφορά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «είχαμε την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και όσα συμβαίνουν τώρα. Εσείς είστε κ. Παπαδάκη 15 φορές πιο αναγνωρίσιμος και κυκλοφορείτε μόνος σας με την μηχανή σας. Η Κυβέρνηση δεν απαντά ποιος αποφάσισε για την φύλαξη του (σημ: εννοεί του Μένιου Φουρθιώτη), ενώ είχαμε και την καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη».

Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας πολίτης που ψηφίζει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ που να διαφωνεί με αυτό που είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στην Δημόσια Διοίκηση. Μήπως δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα ή ότι υπάρχει μέσα στην Αστυνομία κύκλωμα και σχέσεις με την νύχτα ή αυτό που βίωσα εγώ που στελέχη της δημόσιας διοίκησης μιλούσαν πρώτα με την τρόικα και μετά μαζί μου;».

«Ο κ. Μητσοτάκης πολλαπλασίασε τους μετακλητούς, αντί για επιτελικό κράτος έχει γίνει γιουρούσι στο δημόσιο. Έφτιαξε και νόμο για να αυξηθεί ο μισθός τους και για να μπορούν να προσληφθούν χωρίς πτυχίο. Και όταν ρωτήσαμε τον Βορίδη μας είπε «ε, τι, τους ξένους θα πάρουμε;», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας και αυτοκριτική, ο κ. Τσίπρας είπε «Λάθη κάναμε και εμείς. Από εδώ και πέρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα; Δεν μπορεί να βάζεις επικεφαλής στην ΕΡΤ τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής στο γραφείο τύπου σου. Κάναμε πρόταση να υπάρχει ηγεσία της ΕΡΤ που να βγαίνει με αυξημένη πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και αρνήθηκε η ΝΔ».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, τις φθάσαμε 107.000 και τώρα έχουν γίνει 450.000 οι εκκρεμείς συντάξεις. Γιατί έγινε αυτό; Είχαμε εμείς ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με 5000 νέους επιστήμονες, εκ των οποίων 700 είχαν αναλάβει αυτήν την δουλειά στον ΕΦΚΑ. Με το που ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδιωξε και τώρα έρχονται οι «τεχνοκράτες», οι «άριστοι» και λένε να πληρώνουν οι πολίτες «γρηγορόσημο», να πληρώνει σε λογιστές και δικηγόρους για να παίρνει την σύνταξη του. Δηλαδή, ο εκεί που του χρωστούσαν του συνταξιούχου, να του παίρνουν και το βόδι».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να θεσμοθετήσει την 13η σύνταξη, την οποία κατήργησε η Νέα Δημοκρατία, «και τώρα δεν μιλάει κανένας, ενώ το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει τόσες συντάξεις εκκρεμείς».

Τέλος αναφέρθηκε και στα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλήνιες Εξετάσεις, που όπως ανέφερε, «επί δύο χρόνια βίωσαν ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα λόγω του κορονοϊού και δεν είχαν την ευχέρεια να κάνουν μια φυσιολογική ζωή, μεσούσης της χρονιάς η Κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να μείνουν 25000 εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εγώ κάνω έκκληση και θα το κάνω και στην Βουλή μετά από το Πάσχα, εγώ θέλω να καταργηθεί αυτό, αλλά είπαμε κυβέρνηση είναι άλλοι, όταν έρθουμε εμείς στην εξουσία θα το αλλάξουμε. Αλλά για τώρα, κάνω έκκληση να μην ισχύσει αυτό από την τρέχουσα χρονιά».