Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, για την ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζει ότι «τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται να συνάδουν με τους στόχους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Aνθεκτικότητας».

Γεγονός που ανάβει το «πράσινο φως» από την πλευρά του επιτρόπου για την υπογειοποίησή τους, όπως τιτλοφορείται η σχετική ανακοίνωση. Η κ. Σπυράκη, με την ερώτησή της είχε αναδείξει το θέμα «της ανάγκης υλοποίησης υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν να κάνουν με την υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας».

Στην ερώτησή της, που κατατέθηκε με αφορμή τις «διαρκείς διακοπές παροχής ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας», αφού επισημαίνει πως «λόγω του ότι το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υπέργειο, οι διακοπές οφείλονται, κυρίως, σε πτώσεις δέντρων πάνω στα καλώδια», τονίζει ότι «η υπογειοποίηση των καλωδίων θα μπορούσε να αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ωστόσο, εκτιμάται ότι η υπογειοποίηση των 240.000 χλμ. καλωδίων σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, εφιστά την προσοχή σε μία σειρά παραγόντων που «αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης των δέντρων και την πρόκληση ζημιάς στα ηλεκτροφόρα καλώδια» και σχετίζονται με τις «αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», όπως είναι τα αυξημένης συχνότητας και έντασης καιρικά φαινόμενα, η αυξημένη ανάπτυξη και ηλικία δέντρων και, κατά συνέπεια, οι υψηλότερες ποσότητες νεκρού ξύλου και η παραμονή φύλλων σε φυλλοβόλα δέντρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Για τους λόγους αυτούς, η κ. Σπυράκη είχε ζητήσει να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «υπάρχει δυνατότητα να υπαχθεί μέρος ή το σύνολο του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, με δεδομένη την υψηλή συσχέτισή του με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών και της προστασίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» και εάν «υπάρχουν έργα στην ΕΕ που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους για τη συγκατασκευή υπογείου δικτύου ηλεκτρισμού με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και θα μπορούσαν σχετικά έργα να υλοποιηθούν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και όπως μεταδέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην απάντησή του, ο αρμόδιος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης -π.χ.: το μέτρο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 37% των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου» και ότι «σε αυτή τη βάση, τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται ότι συνάδουν με τους στόχους του Μηχανισμού».

Επίσης, καταλήγοντας, ο κ. Τζεντιλόνι, αναφέρει ότι «τα ταμεία της πολιτικής για τη Συνοχή μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών» και προσθέτει: «Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης των ταμείων, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές να επιλέγουν και να υλοποιούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζονται στα προγράμματα. Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για πιθανά κοινά έργα υπόγειων δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή».