Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ξεκινά σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι η συνεδρίαση για την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων. Εισηγητές θα είναι από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Κουμουτσάκος και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους καθώς ήδη έχει προκληθεί αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, να επισημαίνει ότι ο η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να απαντήσει εάν συμφωνεί τελικά ή όχι να αρθούν οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Θυμίζουμε ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακά τερτίπια, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν λόγο για «υποκρισία» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει πως «το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράτε σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτηση μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν. Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη, η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό: θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δύσκολα θα μπορέσει να περάσει καθώς για την έγκρισή του απαιτούνται 200 ψήφοι. Αυτή τη στιγμή, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση εμφανίζονται να συναινούν με τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαφωνούν. Τέλος, το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει διατάξεις «που δημιουργούν διπλούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά και δεν αποδίδουν ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι σε κάθε Έλληνα πολίτη με δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από το πού ζει». Ακόμα πάντως και εάν το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, τότε η πλειοψηφία θα φτάσει τις 199 ψήφους.