Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σήμερα (14/04) οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στην αίθουσα ΣΑΓΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους, έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως. Τόνισε επίσης, τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ανέδειξε τη σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να μην καταστεί το Αφγανιστάν κρησφύγετο τρομοκρατών, γεγονός που θα προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και θα ανατρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στον μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ στη χώρα.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στη φάση αυτή να αναλογιστεί τη φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στη χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Προσέθεσε, επίσης, όπως επισημαίνεται, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.