Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 54 και τον τρόπο επιλογής των μελών Ανεξάρτητων Αρχών, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης και τον Σύμβουλο Ακεραιότητας.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, απέρριψαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας, κάνοντας λόγο για προσχηματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι η διάταξη είναι απόλυτα συμβατή με το Σύνταγμα.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, που διαφοροποιήθηκε ως προς την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 54, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την κατάθεση από το κόμμα του ονομαστικής ψηφοφορίας.

Βορίδης: Προσχηματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για προσχηματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτά που ισχυρίζεται περί αντισυνταγματικότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι μεσολαβεί η κρίση επί της εκλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Δεν παρατείνουμε τη θητεία τους αλλά λέμε ότι μπορούν, αν το κρίνει και το αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να γίνει πρόεδρος και το μέλος του ΑΣΕΠ. Δεν παρατείνουμε καμία θητεία. Μεσολαβεί η Διάσκεψη των Προέδρων. Η δική σας ερμηνεία παραβιάζει το Σύνταγμα γιατί αφαιρεί τη δυνατότητα της Διάσκεψης των Προέδρων να κρίνει κυριαρχικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Είναι θεσμικά ορθή και επιβαλλόμενη η συναίνεση εκ του Συντάγματος, που ζητά την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ διασφαλίζεται με τις εγγυήσεις και τα προνόμια που χορηγούνται από το σύνταγμα στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών και όχι με την εκλογή τους» συμπλήρωσε.

«Είναι προσχηματική λοιπόν η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ζητά την απόρριψη της», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος Μιλτιάδης Χατζηγιάννης, υποστήριξε ότι «το άρθρο 54 του νομοσχεδίου, θίγει τον πυρήνα της συνταγματικής διάταξης που διασφαλίζει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το άρθρο 101Α του συντάγματος ορίζει σαφώς πως είναι ορισμένη η θητεία τους» και κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι «φέρνει μια φωτογραφική διάταξη για τον διορισμό του εκλεκτού της κυβέρνησης στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ».

ΚΙΝΑΛ: Ζητήματα κακής νομοθέτησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι «πράγματι τίθεται ζητήματα κακής νομοθέτησης από πλευράς κυβέρνησης», ωστόσο καταλόγισε «υποκρισία στο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τραβηγμένη η ένσταση, όμως είναι υπαρκτό το θέμα και είναι πολιτική η διαφωνία».

«Καταψηφίζουμε και ορθά το άρθρο που αναφέρεται στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, το Σύνταγμα προφανώς διασφαλίζει την λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία τους και εμείς θα το θέσουμε σε ονομαστική ψηφοφορία για να είναι καταγεγραμμένη η βούληση όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ: Συμφωνούμε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας

«Συμφωνούμε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, παρότι είναι ένα παρωχημένο σύστημα που εφαρμόζεται κατά το δοκούν από τα κόμματα που έχουν κάνει λάστιχο το σύνταγμα», είπε από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι «προφανώς είναι φωτογραφική η διάταξη για τον διορισμό του προέδρου του ΑΣΕΠ», ωστόσο καταλόγισε και στον ΣΥΡΙΖΑ υποκριτική στάση.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, συντάχθηκε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θίγεται η συνταγματική πρόβλεψη για τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών που διορίζονται με ορισμένη θητεία.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, απέρριψε όλες τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι, «δεν αντέχουν σε καμία λογική» και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως συμβατή η διάταξη με το Σύνταγμα και σε καμία περίπτωση δεν θίγεται ούτε πλήττεται η λειτουργική και προσωπική ακεραιότητα των ανεξάρτητων αρχών.