Κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στρέφεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας «υπευθυνότητα, σύνεση και ειλικρίνεια» -όπως αναφέρει- προκειμένου να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει «τις ανήθικες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας», αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα (την Τουρκία) και υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις αυτές «δεν συνάδουν με την πολιτική και τη διπλωματική πρακτική».

Τονίζει επίσης ότι, «εσκεμμένα» Έλληνες αξιωματούχοι συνεχίζουν τις «προκλήσεις κατά της χώρας μας, την κλιμάκωση της έντασης και της ρητορικής» σε μια περίοδο «που γίνονται νέα βήματα για να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Παράλληλα, καλεί την ελληνική πολιτική ηγεσία να σταθεί το ύψος της, «προκειμένου να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών» μας να επιδεικνύει «υπευθυνότητα, σύνεση και ειλικρίνεια».

Θυμίζουμε ότι, χθες ο κ. Βαρβιτσιώτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χαίρεται με την «φωτιά στην αυλή του γείτονα» και σχολιάζοντας την εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα επισήμανε ότι η νευρικότητα και οι σπασμωδικές κινήσεις της μπορεί να μετατραπούν και σε κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά.

«Θα θέλαμε να έχουμε μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας αλλά αυτή έχει ανοιχτεί σε όλες τις γύρω διαμάχες. Αυτό έχει προκαλέσει περισσότερες τριβές παρά έχει φέρει οφέλη στην τουρκική πολιτική» ήταν τα λόγια του.