Να συγκροτήσει η ελληνική Βουλή Επιτροπή για την κοινοβουλευτική εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αντίστοιχη αυτής που συνεστήθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητεί με δήλωσή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε ήδη Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (“RRF”). Μεταξύ των 27 τακτικών της μελών, είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), Ιρένε Τινάλι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), Γιαν Οβερτβελντ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σκοπός της Ομάδας Εργασίας είναι ο έλεγχος εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -ο οποίος ανέρχεται στα 672,5 δισ. ευρώ- από την Κομισιόν και τα 27 κράτη-μέλη. Η Ομάδα Εργασίας θα είναι αρμόδια για τον ανά δίμηνο θεσμικό διάλογο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Μηχανισμού. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Εργασίας, είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών μελών και η αξιολόγησή τους, η εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων των Εθνικών Σχεδίων, οι διαδικασίες πληρωμής των κονδυλίων καθώς και αναστολής ή/και τερματισμού καταβολής τους.

«Για να πιάσουν τόπο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούνται: Εθνικά Σχέδια με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική διαβούλευση, χρηστή διαχείριση και διαρκής αξιολόγηση. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της αναγκαίας συνεννόησης και της απαιτούμενης διαφάνειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάλογο με την Κομισιόν, θα ασκήσει στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ απαραίτητο η ελληνική Βουλή να συγκροτήσει αντίστοιχη Επιτροπή για την κοινοβουλευτική εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ.Παπαδημούλης.

Η Ομάδας Εργασίας του ΕΚ αποτελείται από 27 μέλη από όλες τις Πολιτικές Ομάδες (7 μέλη από το ΕΛΚ, 5 μέλη από τους Σοσιαλιστές, 4 μέλη από το Renew, 3 μέλη από το ID, 3 μέλη από τους Πράσινους, 2 μέλη από το ECR, 2 μέλη από την Αριστερά και 1 μέλος από τους μη εγγεγραμμένους). Τα μέλη προέρχονται κυρίως από την Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), ενώ εκπροσωπούνται και οι Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).

Τη δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκίας για τις πολιτικές της ζητά με επιστολή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Eπιστολή απέστειλε χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, ενόψει της σημερινής επίσκεψής τους στην Άγκυρα, με την προτροπή να δώσουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έντονης κριτικής των πολιτικών του καθεστώτος Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή ηγεσία, ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «ως Πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, θα πρέπει να υπογραμμίσουν, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αλλά και δημοσίως, ότι η ΕΕ αποδοκιμάζει τις εντεινόμενες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνει αναφορά τόσο στις «συνεχιζόμενες διώξεις και φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, όπως του Κούρδου πολιτικού Σ. Ντεμιρτάς και του ακτιβιστή Ο. Καβάλα» και στις «κλιμακούμενες διώξεις εναντίον του πολιτικού κόμματος του HDP», όσο και στην καταπάτηση «με τον πλέον εμφανή τρόπο του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση της ανεξαρτησίας του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης».

Τονίζοντας τέλος «τις προκλήσεις και παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου» που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει «αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις από την ΕΕ», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, καλεί θεσμικά την ηγεσία της Κομισιόν και του Συμβουλίου, «να αναλάβει επιτέλους συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ζητούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εμφατικά καταδικάζουν τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν και ζητούν άμεσα από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διαφυλάττοντας τις ευρωπαϊκές αξίες, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».