Ανήμερα της εθνικής μας επετείου πραγματοποιήθηκε Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων ΔΕΝ επιβλήθηκαν κυρώσεις για τα όσα κάνει εδώ και ένα έτος η Τουρκία εις βάρος δύο χωρών της Ε.Ε. (Κύπρο και Ελλάδα).

Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος*

Δηλαδή, περασμένα ξεχασμένα, ενώ τη συμβουλεύουν να μην προβεί σε περαιτέρω «παράνομες/illegal» ενέργειες στο επόμενο διάστημα, διότι τον Ιούνιο του ’21 θα της επιβάλουν (γενικώς και αορίστως) κυρώσεις.

Παράλληλα θα την βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της για τα εσωτερικά της προβλήματα, διότι δεν την θέλουν αποσταθεροποιημένη, μιας και θα θιγούν τα συμφέροντα της Δύσης ευρύτερα.

Τι αντιλαμβάνεται όμως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απ’ όλα αυτά;

«Κάνω ό,τι θέλω, δεν με “τιμωρούν” για τα όσα παράνομα έκανα, με έχουν ανάγκη (ατομικά , αλλά και την Τουρκία εν γένει ως γεωπολιτικό χώρο), κερδίζω χρόνο, φτιάχνω συμμαχίες, εξαφανίζω τους αντιπάλους μου, πουλάω εκδούλευση, αφού τους κάνω τη “βρώμικη δουλειά” όπου δεν θέλουν να φαίνονται οι Δυτικοί. Η Δύση είναι αδύναμη μπροστά στη μεγάλη Τουρκία (ως ιδεολόγημα), διότι όποιος μπορεί κάνει (επιβάλλεται, όποιος δεν μπορεί, συνομιλεί, ενώ τους επηρεάζω τα εκλογικά αποτελέσματα μέσω Τούρκων μεταναστών Ευρωπαίων υπηκόων π.χ. Γερμανία – Γαλλία , όπως συνομολόγησε ο Γάλλος Πρόεδρος» (sic).

Συμφωνεί δεν συμφωνεί κάποιος με τα παραπάνω, αυτά αντιλαμβάνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ας λέμε εμείς ό,τι θέλουμε.

Έστω και εάν «εκλείψει» κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος, που τώρα θεωρείται «αναξιόπιστος» σύμμαχος, και η Ελλάδα αξιόπιστη, η θέση της Τουρκίας ήταν και θα είναι πάντα ισχυρή στα μάτια της Δύσης. Μάλιστα εάν ηγηθεί της Τουρκίας κάποιος ηγέτης με σαφές ευρωπαϊκό / δυτικό πρόσημο, η Δύση με χαρά θα αναβαθμίσει τη θέση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας που πάλι θα περιπέσει σε β’ μοίρα. Υπάρχει κάποιο ιστορικό υπόβαθρο σε όλα αυτά; Σαφώς, αλλά αυτό αφορά άλλο άρθρο.

* Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία – ιστορία και πολιτισμός), Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής