Την ανάγκη η Κυβέρνηση «να διασφαλίσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές δεσμεύσεις -στο πλαίσιο της έκθεσης Μπορέλ- για τον σεβασμό από πλευράς Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας» σημειώνει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών των χωρών της ΕΕ.

«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι “ώρα αλήθειας”, τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αρκεστεί πάλι σε ευχολόγια για αόριστες μελλοντικές κυρώσεις, γιατί, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «αυτά αποθρασύνουν την Τουρκία».

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ είναι ώρα να θέσουν σαφείς όρους στην Τουρκία, πριν προχωρήσει η λεγόμενη θετική ατζέντα της ΕΕ για αυτήν. Να υποχρεωθεί να υλοποιήσει έναν κατάλογο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάλειψη του casus belli, την προσχώρηση στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου και την αποχή από κάθε παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Όσον αφορά την αναθεωρημένη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι επιστροφές προς την Τουρκία θα γίνονται πράξη από όλη την χώρα μας και ότι δεν θα συνεχίσουν να μετατρέπονται τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.