Με αφορμή τη διάκριση τριών καλών πρακτικών από τη χώρα μας στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων, η Μαρία Συρεγγέλα ανέφεραι μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα προς μίμηση με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να κάνουμε πράξη την ισότητα στην καθημερινότητα των γυναικών».

Είχε προηγηθεί η ομιλία της κ. Συρεγγέλα στην 65η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, με θέμα «Δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή, καθώς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων», κατά την οποία αναφέρθηκε στις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες σε πολλούς τομείς της ζωής.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα για την υποστήριξη θυμάτων έμφυλης βίας, η έκθεση αναφέρεται στο πρόγραμμα της Ελλάδας «Survivor: Ενίσχυση υπηρεσιών για μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας» που υλοποιείται από το 2018.

Στην ενότητα για την εναρμόνιση εργασιακού και οικογενειακού βίου, που είναι θεμελιώδης στόχος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, η έκθεση παραπέμπει ως καλή πρακτική στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Το πρόγραμμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων και των μονογονέων, κατά προτεραιότητα αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στον χώρο μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα. Αυτή τη στιγμή εκπονείται η μελέτη που θα οδηγήσει στην πιλοτική εφαρμογή μέσα στο 2021, με την προοπτική το πρόγραμμα να εφαρμοστεί αμέσως μετά καθολικά σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ειδική μνεία γίνεται στην Ελλάδα για το γεγονός ότι το 2020 έγινε το έβδομο κράτος μέλος της ΕΕ που υιοθέτησε την υποχρεωτική ποσόστωση με βάση το φύλο στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Η υιοθέτηση του μέτρου της ποσόστωσης αποσκοπεί στην άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων, με στόχο περισσότερες γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να σπάσουν την «γυάλινη οροφή», δηλαδή τον αποκλεισμό τους από τα ανώτατα όργανα διοίκησης.

Ξεχωρίζει και λόγω Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις μόλις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες ο αρχηγός του κράτους είναι γυναίκα, δηλαδή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στο ζήτημα της λήψης αποφάσεων στην πολιτική αρένα, η χώρα μας σκοράρει χαμηλά, αφού λιγότερο από το 25% εκλεγμένων αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) είναι γυναίκες.

Η φετινή έκθεση εστιάζει επιπλέον στις έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και στην επίδραση της στην ισότητα των φύλων. Η Επιτροπή διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ενδεικτικά, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στην Γαλλία καταγράφηκε αύξηση 32%.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, αφού το 76% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι γυναίκες, καθώς και του προσωπικού που εργάζεται στην κοινωνική μέριμνα, ενώ το 86% των φροντιστών/φροντιστριών στις υπηρεσίες υγείας είναι γυναίκες.

Ακόμα, η Επιτροπή εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών και 23 ώρες την εβδομάδα για τις εργασίες του σπιτιού, όταν αντίστοιχα, οι ώρες για τους άνδρες ήταν 36 και 15 την εβδομάδα. Ενώ, οι γυναίκες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της για την κοινωνία αλλά και την οικογένεια, σε πολιτικό επίπεδο, μόλις το 30% των υπουργών Υγείας είναι γυναίκες.

Αντίστοιχα στην οικονομία, όταν το καλοκαίρι του 2020, μετά την μερική χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, υπήρξε μερική ανάκαμψη, η ανδρική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% και η γυναικεία μόνο κατά 0,8%.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.