«Η κυβέρνηση μετέτρεψε το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «Σκάι», αναφέρει το ΑΠΕ.

Αναφερθείς στην «τεράστια πίεση» που δέχεται τις τελευταίες μέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην ουσιαστική επίταξη των κλινικών του ιδιωτικού τομέα», ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Είπε ότι «κάποιες από τις μονάδες του ιδιωτικού τομέα που τώρα χρησιμοποιούνται, δεν είναι οι κατάλληλες», φέρνοντας ως παράδειγμα «το “Λητώ” που αποτελεί μονάδα χωρίς παθολογική και πνευμονολογική κλινική». «Αυτή τη στιγμή μεταφέρονται γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία στο “Λητώ”, επομένως δεν μιλάμε εδώ για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που κέρδισε η κοινωνία ήδη από το πρώτο κύμα, χωρίς να οργανώσει την ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην πανδημία». «Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αν λειτουργούσε σοβαρά η πρωτοβάθμια φροντίδα, 8 στα 10 περιστατικά κορονοϊού δε θα έφταναν στο νοσοκομείο», ανέφερε. Τόνισε ακόμη ότι κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ».

Απαντώντας για την κριτική της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οργανώνει κινητοποιήσεις, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «αυτό που κινητοποιεί τους πολίτες είναι η ίδια η πολιτική της ΝΔ: Δεν γίνεται, εν μέσω πανδημίας και με όλες τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην τηλεκπαίδευση, η κυβέρνηση της ΝΔ να περνάει νόμο που πετάει εκτός πανεπιστημίου 24.000 μαθητές και να περιμένει ότι δεν θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις, μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, όταν η κυβέρνηση στην αρχή προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και όταν στη συνέχεια κυβερνητικός βουλευτής δίνει στον αέρα τα στοιχεία και τα φρονήματα του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε».

Χαρακτήρισε «υποκριτικό» να λέει η ΝΔ ότι ευθύνονται οι κινητοποιήσεις για την έξαρση της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι «αν αθροίσουμε όλες μαζί τις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, δεν είναι ούτε μία μέρα στα ασφυκτικά γεμάτα κάθε μέρα ΜΜΜ».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί σκόπιμης διασποράς του ιού από την Αριστερά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ρητορική καλλιεργεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω». «Αν και», προσέθεσε «αυτές τις μέρες ο κ. Γεωργιάδης έχει και άλλα ζητήματα στα οποία πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις, όπως είναι τα βαφτίσια στα οποία συμμετείχε, εν μέσω lockdown». Είπε πως το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλα «που δείχνουν ότι η ίδια η κυβέρνηση αδυνατεί να καλλιεργήσει πνεύμα τήρησης των μέτρων, όπως ήταν το κορονογλέντι που έγινε την Τσικνοπέμπτη στα γραφεία του ΕΟΔΥ».