Στα χθεσινά βίαια επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης αναφέρθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Λοβέρδος και Διαμάντω Μανωλάκου, κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, είπε πως «είδαμε τον ξυλοδαρμό. Είδαμε, χθες, αστυνομικοί να φεύγουν προς την πλατεία και να κάνουν άσεμνες κινήσεις εναντίον των ανθρώπων εκεί».

Και αναρωτήθηκε, τι υποστηρίζει η κυβέρνηση; Πως «οι πολίτες της Νέας Σμύρνης αντέδρασαν, όπως αντέδρασαν, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος; Μας λέτε, δηλαδή, ότι θα τρώνε ξύλο και δεν θα αντιδράσουν; Αυτό μας λέτε;» «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αμέσως έβγαλε ανακοίνωση για τη βία εναντίον του αστυνομικού – που και εμείς ευχόμαστε όσο πιο γρήγορη ανάρρωση – αλλά αλήθεια, ακριβώς περιμένετε όταν κάνετε αυτές τις πράξεις, να μην αντιδράσει ο κόσμος; Θα τρώει ξύλο και δεν θα αντιδράσει; Μην το περιμένετε αυτό. Διαστρεβλώνετε αυτά τα πράγματα που γίνονται και πια δεν είσαστε πιστευτοί. Γιατί υπάρχουν οι εικόνες. Και οι εικόνες λένε κάτι πολύ καθαρό. Ότι εσείς αρχίσατε τη βία για να αντιμετωπίσετε και να αλλάξετε την ατζέντα. Ή να μην την αλλάξετε την ατζέντα. Ότι αυτή είναι η ατζέντα σας».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ευχήθηκε «περαστικά και γρήγορα να είναι ξανά στο καθήκον του οι αστυνομικοί που έπεσαν θύματα της βίας χθες το βράδυ» είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας».

Τόνισε πως «εδώ που έχουμε φτάσει τα πράγματα, ένα πράγμα έχω μόνο να πω: Τέρμα τα παιχνίδια. Τέρμα τα παιχνίδια με τη βία. Η βία δεν είναι παιχνίδι, ούτε πολιτικό, ούτε, πολύ περισσότερο, κομματικό. Έχουμε δημοκρατικό χρέος όλοι μας να αποκηρύξουμε τη βία, να μην την ενθαρρύνουμε, να μην την υποθάλπουμε και να μην την εκμεταλλευόμαστε. Τέρμα τα παιχνίδια με τη βία, γιατί είναι παιχνίδι, κάθε φορά, στην αρχή ενός συμβάντος, να προσπαθούν τα κόμματα να εκμεταλλευτούν το περιστατικό της βίας και μετά δήθεν να αποσύρονται. Τέρμα τα παιχνίδια με τη βία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως «χθες έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση με διοργανωτές σωματεία, φορείς και κατοίκους στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας μαχητική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαό, να βάλει στον πάγο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής». Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη αυτή η μεγάλη πορεία, ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ «για άλλη μια φορά οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν μια ωμή καταστολή και στήθηκε το γνωστό σκηνικό επεισοδίων. Όμως η μεγάλη κινητοποίηση δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν οι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή και κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων. Ο απαράδεκτος τραυματισμός των αστυνομικών και όσα εκτυλίχθηκαν χτες στη Νέα Σμύρνη, σε καμία περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της για το κλίμα αστυνομοκρατίας που το έχει κάνει ‘ψωμοτύρι’, την ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στην υγεία και σε όλα τα μέτωπα. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι το έδαφος για την ένταση της κρατικής καταστολής, στρώνεται χρόνια τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τους νόμους που ψηφίζουν, δίνοντας ο ένας την αντιλαϊκή σκυτάλη στον άλλον. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν θα καταφέρετε να κλείσει το στόμα στο λαό που διεκδικεί, και αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν χτες ως απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό στη Νέα Σμύρνη».